Search

Curtea Suprema confirma anularea deciziei anti-simboluri religioase a CNCD

27/5/2009

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis, luni, recursul formulat de Asociatia Pro-vita Filiala Bucuresti impotriva hotararii Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) nr. 323/2006. Prin respectivul act, Ministerului Educatiei (MEC) i se “recomanda” elaborarea unui set de norme care sa elimine practic simbolurile religioase din unitatile publice de invatamant din Romania.

Instanta suprema si confirma astfel decizia anterioara, nr. 2393/11.06.2008, prin care hotararea CNCD a fost anulata, la solicitarea Ministerului Educatiei, in urma unui alt proces in care Asociatia Pro-vita Filiala Bucuresti a fost, de asemenea, parte, in calitate de intervenient.

Decizia de luni a ICCJ este definitiva si opozabila erga omnes, adica tuturor.

Cititi aici decizia ICCJ nr. 2794/22.05.2009.

Hotararea CNCD acum anulata fusese emisa la solicitarea profesorului si parintelui Emil Moise, totodata presedinte al Asociatiei ateiste “Solidaritatea Pentru Libertatea de Constiinta”. Acesta reclamase Consiliului ca prezenta simbolurilor religioase in scolile publice din Romania ar constitui “discriminare” la adresa persoanelor atee, agnostice si de alta credinta. Solicitarea a fost sustinuta de o serie de asociatii civice.

In raspuns, s-a format “Coalitia pentru respectarea Sentimentului Religios”, grupare fara personalitate juridica la care au aderat sute de organizatii civice si mii de cetateni, in scopul apararii prezentei simbolurilor de credinta in spatiile publice, in general.

“Coalitia pentru respectarea Sentimentului Religios” face urmatoarea

DECLARATIE DE PRESA‚

– Salutam re-confirmarea de catre instanta suprema a anularii definitive a unui act administrativ abuziv si partizan. Consideram ca astfel este aparat dreptul constitutional al cetatenilor la exercitarea libertatii religioase dobandite in decembrie 1989.

– Repetam ca nu ne-am pronuntat niciodata pentru obligativitatea prezentei vreunui simbol religios in vreo institutie de invatamant din Romania, ci am apreciat ca fiind pe deplin democratic sa se lase decizia privind prezenta sau absenta acestora in seama comunitatilor locale, scolilor, comitetelor de parinti, elevilor si studentilor, ca actori si beneficiari principali ai procesului de invatamant.

– Dimpotriva, solicitarea de eliminare samavolnica a lor a fost o dovada de intoleranta, de lipsa de respect fata de valorile majoritatii din partea unei minoritati anti-religioase cu idei fixe, iar aplicarea ei ar fi creat tensiuni si invrajbire, in dauna calitatii procesului de invatamant.

– Acuzam Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii ca s-a constituit intr-o instanta paralela, actionand abuziv, in partizanat cu grupari agitatorii care se auto-denumesc “reprezentante ale societatii civile” dar care sunt de fapt tributare unor interese financiare si ideologice total straine de poporul roman. Printre acestea se numara si organizatiile care au sustinut activ actiunea anti-simboluri religioase, cum ar fi: Asociatia “Solidaritatea Pentru Libertatea de Constiinta”, Asociatia asa-ziselor minoritati sexuale “Accept”, Asociatia Pro-democratia, Centrul de Resurse Juridice, Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia HydePark, Centrul Educatia 2000+, Liga ProEuropa, dar si politicieni ca Renate Weber, care acum cerseste, pe listele PNL, votul romanilor pentru un mandat in Parlamentul European.

– Intrucat acest sinistru atac anti-romanesc ne aminteste de scoaterea fortata a simbolurilor religioase din scoli in 1948, la instalarea regimului terorist bolsevic, dedicam eforturile noastre memoriei celor care au suferit moarte martirica in lupta cu ateismul comunist, din 1944 si pana in 1989.

27 mai 2009

pentru “Coalitia pentru respectarea Sentimentului Religios”
Bogdan Ioan Stanciu, presedinte, Asociatia Provita Bucuresti
Victor Alexandru Roncea, presedinte, Asociatia Civic Media

Postat in actiuni, stiri | Nu sunt comentarii »

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web