Search

“Coalitia pentru Respectarea Sentimentului Religios” saluta decizia instantei supreme privind simbolurile religioase in scoliile publice

12/6/2008

In urma deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie de ieri, prin care a fost admisa contestatia formulata de Ministerul Educatiei si de “Coalitia pentru Respectarea Sentimentului Religios”, impotriva recomandarii Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii de eliminare din scolile publice a simbolurilor religioase,

Reprezentantii “Coalitiei pentru Respectarea Sentimentului Religios” fac urmatoarea

DECLARATIE DE PRESA

Organizatiile, personalitatile si simplii cetateni care au constituit, in noiembrie 2006, “Coalitia pentru Respectarea Sentimentului Religios” isi exprima profunda satisfactie fata de decizia de ieri a instantei supreme.

Consideram ca prin aceasta decizie este aparat dreptul constitutional al comunitatilor locale, elevilor si parintilor romani, la exercitarea libertatii religioase dobandite in decembrie 1989.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie restabileste starea de normalitate tulburata in urma cu doi ani de o grupare agitatorie din asa-zisa “societate civila” anticrestina. Invitam, din nou, pe toti cetatenii Romaniei sa fie constienti de ruptura intre interesele promovate de “societatea civila”, o minoritate infima unita de interese profund anti-romanesti, si interesele majoritatii zdrobitoare a poporului roman.

Apreciem pozitia echidistanta a Ministerului Educatiei si Cercetarii, care a respins de la bun inceput recomandarea CNCD si presiunile oculte pentru aplicarea acesteia, intelegand sa reflecte astfel vointa si dorinta cvasitotalitatii elevilor si parintilor.

Felicitam pentru rigurozitate si profesionalism avocatii care au reprezentat in diverse instante “Coalitia pentru respectarea Sentimentului Religios” si, in egala masura, pe juristii Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Multumim tuturor celor care au sprijinit demersul nostru, in orice mod.

Repetam ca nu ne-am pronuntat niciodata pentru obligativitatea prezentei vreunui simbol religios in vreo institutie de invatamant din Romania, ci am apreciat ca fiind deplin democratic sa se lase decizia privind prezenta sau absenta acestora la latitudinea comunitatilor locale, scolilor, comitetelor de parinti, elevilor si studentilor, ca actori si beneficiari principali ai procesului de invatamant.

Intrucat acest sinistru atac anti-religios si anti-romanesc ne aminteste de expulzarea fortata a tuturor simbolurilor religioase din scoli in 1948, odata cu instalarea regimului bolsevic, dedicam eforturile facute de “Coalitia pentru respectarea Sentimentului Religios” memoriei tuturor celor care au suferit moarte martirica in lupta cu ateismul comunist, din august 1944 si pana in decembrie 1989.

12 iunie 2008

pentru “Coalitia pentru respectarea Sentimentului Religios”
Victor Alexandru Roncea, Asociatia Civic Media, tel. 0722 361 410
Bogdan Ioan Stanciu, Asociatia Provita Bucuresti, tel. 0722 190 685

Postat in atitudini | 3 Comentarii »

3 Responses

 1. Andrei Says:

  Era si normal sa fie la alegerea scolilor si democratie, nu poti sa interzici ceva doar asa! In Belgia sunt inca scoli catolice(stiu pt ca merg la una) unde au in fiecare clasa cate o cruce undeva, mai mica sau mai mare… si nu a venit vreun musulman, evreu sau vreunu de genu ca sa zica “hai sa schimbam”.. si in plus dimineatza si la pranz era obligatoriu o vreme(acuma doar uni o mai fac si pana in clasa a 10a…) ca sa isi faca elevi cruce si sa citeasca cate un text/mica rugaciune la inceputul zilei si dupa pranz(pe la 1)… Si la noi sa fie culmea sa se trezeasca unii sa scoata Icoanele din scoli?!? pt ce?? daca aici e europa si sunt mult mai atei astia, nu au treaba… dezbinarea trebuie sa vina unde Adevarul se lupta:)

 2. Oana Says:

  As vrea sa ii coplesesc cu multumiri si felicitari pe cei care au avut vointa, puterea si curajul sa nu abandoneze, lasand la voia intamplarii soarta a ceea ce Dumnezeu ne-a lasat mostenire si in aceeasi masura destinul unui popor!

 3. vic Says:

  Pentru Andrei cu scoala catolica din Belgia. Vreau sa-ti spun ca nu a venit nici un musulman sau evreu la acea scoala pentru ca ea este catolica, dupa cum ai zis. In Romania tot asa ar trebui sa fie o scoala ortodoxa si cine vrea sa urmeze aceasta scoala , plateste mai mult si e liber sa aibe icoane sau idoli si tot ce vrea religia ortodoxa. Tot asa este si in America, scoli sau facultati religioase, daca vrei te duci acolo. Daca totusi vrei in toate scolile sa ai religie. iti dau un exemplu american.
  Copiii se muta in fiecare ora in alta clasa, si daca ai o clasa de religie, atunci in acea clasa trebuie sa ai icoane daca vrei. Dar de ce sa le am in clasa de matematica sau calculatoare? Sa facem o socoteala. In Romania sunt sa zicem 10000 de scoli. Fiecare scoala are 20 de clase, si ar fi un total de 200000 de clase.
  Daca vrei sa ai in fiecare clasa 1 (una) icoana si costa sa zicem 10 euro, avem un total de 2 milioane euro. Dar daca in 10000 de scoli ai 10000 de clase si pui Una icoana ai un total de 10000 de icoane inmultit cu 10 euro ar fi 100000 euro. Simplu.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web