Search

„Icoanele nu vor fi scoase din scoli”

20/6/2007

Update 25/06/07 - puteti asculta inregistrarea conferintei aici

ICOANELE VOR ramane in scoli atata timp cat vor dori comunitatile locale, este concluzia conferintei de presa organizate ieri la Palatul Patriarhiei de o serie de organizatii civice.

In contradictie cu afirmatiile recente ale presedintelui CNCD, care declara ca Ministerul Educatiei ar fi obligat sa puna in aplicare recomandarea CNCD privind eliminarea din scoli a insemnelor religioase, organizatorii conferintei, Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi din Romania, Asociatia Provita Bucuresti si Asociatia Civic Media au anuntat ca exista alte trei procese pe rol impotriva CNCD, cu privire la simbolurile religioase din scoli.

“Afirmatia presedintelui CNCD, Csabo Astalosz, potrivit careia Justitia a decis ca Ministerul Educatiei este obligat sa elaboreze norme pentru simbolurile religioase din scoli este o minciuna”, a spus Victor Roncea, din partea Civic Media. Roncea a precizat ca Civic Media a elaborat o strategie prin care “garanteaza ca icoanele nu vor fi scoase din scoli niciodata”. In opinia sa, numai comunitatile locale pot hotari acest lucru. “Ne aflam intr-o campanie concertata impotriva crestinismului in Romania, asemanatoare cu aceea in care minoritatea bolsevica a atacat Romania sprijinita de tancurile rusesti. Sovieticii de ieri au fost inlocuiti de minoritatea agresiva ateista de azi, iar tancurile au fost inlocuite cu cozile de topor din presa si lumpen-societatea in civil”, a spus Roncea facand referire explicit la Smaranda Enache, presedinta Ligii “ProEuropa”, “o notorie activista comunista si turnatoare ordinara a Securitatii”.

Bogdan Stanciu, coordonatorul Provita Bucuresti, a aratat ca, independent de procesul intre Ministerul Educatiei si CNCD, exista pe rol inca trei procese ale asociatiilor numite, actul de justitie urmandu-si cursul firesc. “Ne exprimam hotararea de a merge pana la capat, utilizand toate caile de atac legale impotriva deciziei CNCD. De asemenea, daca Ministerul va ceda presiunilor acestei minoritati agresive si va emite norme prin care va interzice afisarea simbolurilor religioase in scolile publice – nefiind obligat sa o faca, intrucat CNCD poate emite doar recomandari, nu acte cu caracter imperativ – il vom ataca de asemenea in instanta de contencios administrativ,” a afirmat acesta.

Presedintele ASCOR, Alexandru Ungureanu, a afirmat ca prezenta icoanelor in scoli este necesara si confera personalitate mediului de invatamant, iar parintele Vasile Gavrila, de la Paraclisul Universitar “Sf. Nicolae” din Bucuresti, este de parere ca reintrarea icoanelor in scoli dupa 1989 a fost una fireasca si nu a fost introdusa prin lege sau forta.

“Icoanele nu vor fi scoase nici din scoli, nici din sufletele romanilor”, a declarat la randul sau presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN, Catalin Croitoru, prezent la conferinta. “Manevra” prin care se incearca scoaterea din scoli a icoanelor nu va avea sorti de izbanda, a spus Croitoru, afirmand ca, in opinia sa, incercarea de eliminare a icoanelor din scoli reprezinta “un atac la fiinta nationala”.

Reprezentantul celor peste 50.000 de profesori din intreaga tara afiliati la FEN a subliniat ca sindicatul pe care-l conduce va contesta in instanta, la momentul potrivit, orice ordin ministerial care ar duce la incalcarea drepturilor elevilor, studentilor si profesorilor.

“Sunt probleme atat de grave in invatamantul romanesc, iar ei se leaga de icoane!” a spus regizorul si actorul Dan Puric, care considera ca “neamul romanesc a coagulat in jurul credintei”, iar in prezent exista o campanie de spalare a creierelor si sufletelor de care natiunea trebuie sa fie constienta. “Totul vine din interior, prin aceste cozi de topor care lucreaza pentru a distruge credinta si a se ucide speranta”, a adaugat Puric.

Potrivit Bisericii Ortodoxe Romane, prezenta simbolurilor religioase in salile de clasa nu este urmarea unei impuneri, ci rezultatul dorintei si consimtamantului parintilor, profesorilor si elevilor, in conformitate cu valorile religioase si culturale pe care le impartasesc. “De aceea, o decizie de excludere ar reprezenta o masura brutala si nejustificata de restrangere a libertatii religioase, contrara principiilor democratice europene. O astfel de decizie ar conduce la discriminarea credinciosilor din Romania”, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei Romane. (Altermedia)

Vezi si articol in Ziua

Postat in actiuni, stiri | 1 Comentariu »

One Response

  1. anonim Says:

    Multumesc lui Dumnezeu si Maici Domnului SI celor care au avut mintea luminata pentru a lasa icoanele acolo unde le este locul,,DOAMNE OCROTESTE/I PE ROMANI ,,

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web