Search

“Icoana e o fereastra catre Hristos”

21/4/2007

Fragment din interviul acordat de parintele Iustin Parvu de la Manastirea "Petru Voda" - Neamt, revistei "Formula As". Linkul la intregul interviu...

1201.jpg– De ce este atat de important sa ramana icoanele in scoli? In absenta credintei, o icoana pe un perete nu starneste nimic in sufletul omului. Biserica nici nu pierde credinciosi, daca dispar icoanele din clase, nici nu castiga altii, daca icoanele sunt pastrate in scoala…

– Icoana este martora a tuturor nevoilor si durerilor acestui neam. Icoana stie cine a patimit si cine a tradat neamul romanesc. Si nimeni nu are dreptul sa ne-o ia. Este ca si cum ne-ar lua ochii. Se tot vorbeste de statul laic. Dar statul e o vorba goala, daca ignoram oamenii care il alcatuiesc. Statul suntem noi, cei aproape 90 la suta ortodocsi. Pe iconoclasti ii deranjeaza icoanele, pentru ca ele sunt o forma de marturisire a credintei, tacuta, discreta, dar limpede. Icoana de pe peretii scolilor este raspunsul tineretului roman la dragostea lui Dumnezeu. Icoana este o fereastra catre Hristos Dumnezeu si catre sfintii Lui. Icoana este cea mai buna forma de educatie, este o invatare a iubirii. Civilizatia betonului nu poate oferi o solutie de educatie pentru tineret. Numai credinta il poate ajuta in viata, il poate dumiri pe tanar. Iar icoana este o expresie a credintei. Ca sa nu mai vorbim despre icoanele facatoare de minuni, care sunt marturii neindoielnice ale iubirii lui Dumnezeu fata de om. Iar Romania este plina de astfel de icoane. Si-apoi nu trebuie sa ingaduim un precedent primejdios, fiindca maine, poimaine, cativa atei obraznici ne vor cere sa scoatem si crucile de pe morminte.

– Credeti ca se vor inmulti atacurile asupra credintei?

– Da, dar o sa ne tinem si noi tare, o sa dam raspuns.

– Sunt in Biserica oameni care sa duca aceasta lupta?

– Este o mare lipsa de oameni cu forta teologica si cu discurs patrunzator. Nu mai avem un Staniloae, un Galeriu, un Calciu… Dar se va gasi cine sa se opuna atacurilor. Vin acum tineri foarte promitatori, si preoti, si laici.

Postat in atitudini | 3 Comentarii »

3 Responses

 1. Nectaria Says:

  Ce parinte drag. E indeajuns sa te uiti doar la chipurile acestor parinti bisericesti si sa te apuce si mai mult dragostea de credinta, de traditiile noastre romanesti.

  Toata lupta asta impotriva icoanei, e de fapt lupta impotriva Romaniei, a traditiei, culturii si desigur si a credintei noastre ortodoxe.

  Lupta nu o sa se opreasca numai la icoane din nefericire. Am intrat intr-un plan diabolesc, din care insa iesim cu credinta, cu rugaciune multa si cu actiune.

  Chiar de ar lupta toate organizatiile masonice de jur imprejurul lumii, noi credinciosii ortodocsi tot i-am invinge.

  Curand ne vin musafiri la Sibiu. Multi dintre ei dusmani adevarati ai ortodoxiei.

  Doamne lumineaza-I pe toti cei care ne conduc biserica noastra stramoseasca.

  PS: Bine ar fi daca de fiecare data, cei care ne conduc interesele, ar intelege ca este vorba de viitorul unei natiuni, nu de interesele, faima etc personala.
  Intareste-I Doamne!

  Iertare

 2. anonim Says:

  ,,este important ca icoanele sa ramana an scolii,an spitale, an azilurii,sian casele tuturor crestinilor,fiind ca ,,ICOANELE SANT FEREASTRA CATRE HRISROS,,

 3. Pintilie Victor Lucian Says:

  Este cutremurator ce se intampla in ziua de azi in Romania.Trebuie sa ne rugam incontinuare

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web