Search

„Cinstirea sfintelor icoane, element esential al identitatii noastre ortodoxe”

27/2/2007

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane: „Cinstirea sfintelor icoane, element esential al identitatii noastre ortodoxe”

“…In Duminica Ortodoxiei, Sfanta Biserica ne ofera un element esential al identitatii noastre ortodoxe: cinstirea sfintelor icoane… Icoana ni se descopera printr-un limbaj spiritual propriu din doua domenii: istoric si teologic, fiind lipsita de cea mai mica forma de agresiune.

Limbajul istoric al icoanei ne aminteste de evenimentele sfinte din istoria mantuirii si ne indreapta spre Imparatia cerurilor, oferindu-ne posibilitatea de a vedea spiritual cele ce nu se pot vedea si percepe prin simturi. Prin icoana sfanta se descopera Dumnezeu in inima noastra, dupa cum spune Sf. Ioan Damaschin “Ceea ce este cuvantul pentru auz, aceea este icoana pentru vaz, caci cu ajutorul mintii ne unim cu icoana”(Cultul sfintelor icoane). Asadar, Evanghelia si icoana nu pot fi despartite una de cealalta.

Icoana ne vorbeste, de asemenea, tainic-teologic si ne cheama la rugaciune, devenind prin sfintire: “locul unei prezente harice”, facand legatura intre noi si persoana sfanta zugravita pe ea, dupa cuvantul Sfantului Apostol Pavel, care zice: “…noi privim ca intr-o oglinda cu fata descoperita slava Domnului…” (II Cor. 3, 18)…Lupta pentru icoana a fost lupta pentru Fata luminoasa a lui Hristos, pe care este rezumata intreaga credinta si viata crestina, intreaga Ortodoxie. Biruinta smerita prin martiriu si marturie a sfintelor icoane in Bizant a fost triumful Ortodoxiei asupra iconoclasmului secularizator al Imperiului bizantin. In epoca noastra, locul ideolo-giilor totalitare a fost luat de alte forme subtile de ratacire a persoanei umane, de la adevarul credintei. In numele unui respect pentru om, gresit inteles, dupa 17 ani de la caderea comunismului, vedem cu durere ca si la noi Ortodoxia si icoanele ei redevin tinta unor atacuri nedrepte. O arata cele doua campanii agresive din toamna anului 2006 pentru eliminarea orei de religie din invatamantul public, precum si a icoanelor din scoli. Un nou iconoclasm incearca sa-L alunge pe Hristos din constiinta publica, sa-i priveze pe copii de invatarea dreptei credinte si de contemplarea Fetei Lui divino-umane.

Prezenta icoanelor in scoli depaseste rolul de mijloc didactic intuitiv pe care il poate avea la ora de religie, ele fiind imagini sfinte si sfintitoare care ofera autoritate divina in formarea intelectuala si spirituala a tinerei generatii…”

(fragment din pastorala Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane adresata clerului si credinciosilor ortodocsi din cuprinsul Patriarhiei Romane la Duminica Ortodoxiei – prima din postul Sfintelor Pasti, 25 februarie a.c.)

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

Nr. 966/21 februarie 2007
http://www.patriarhia.ro

Postat in stiri | 5 Comentarii »

5 Responses

 1. Maxim Says:

  Cred ca este o mare diferenta intre cinstirea icoanei si cinstirea lui Dumnezeu, caci de multe ori acestea se exclud din pacate. Apoi, cred ca ar trebui sa invatam sa respectam pe cei ce sunt in minoritate din toate punctele de vedere, si cu atat mai mult copiii. Avem noi dreptul sa le infiltram traditiile si credinta noastra? Unde este libertatea lor de alegere? Sunt studenta in SUA si unul din lucrurile pe care le apreciez aici este faptul ca exista respect fata de minoritati, religioase sau nu, si cred ca si noi trebuie sa facem un pas mai departe si sa dam libertate de alegere celor din jurul nostru. In acest fel, vor alege ei daca vor icoane chiar la ei in casa, sau nu. Vrem sa inaintam din toate punctele de vedere, sau ramanem in continuare in acelasi stadiu?

  Cu respect,

 2. salvati-icoanele Says:

  Maxim, daca noi trebuie sa invatam sa ii respectam pe cei care sunt in minoritate, si reciproca trebuie sa fie valabila.

  Exact asta dorim si noi, sa ramana la aprecierea comunitatilor locale prezenta icoanelor in scoli, si nu sa ne fie impusa o interdictie ‘de la centru’. Sa hotarasca fiecare. Nu?

 3. Maxim Says:

  Am afisat raspunsul meu, pe care l-am si vazut pe website, doar ca acum, a doua zi, vad ca a disparut. V-as ruga sa lasati dreptul de opinie si de a face comentarii fara a fi controlat.

 4. maxim Says:

  In cazul acesta, respectul meu cel putin, l-ati pierdut complet, si revin la imaginea pe care mi-am facut-o de-a lungul timpului despre majoritate…

 5. Florin Says:

  maxim…in continuu se vorbeste despre discriminarea minoritatii,dar oare majoritatea nu ar fi discriminata.Eu m-as simti foarte discriminat ca fiind in majoritate si luindumi-se dreptul de a-L avea pe Dumnezeu langa mine prin sfanta icoana.Si in plus icoana nu e numai o traditie,ci e un element al bisericii drepte,ceea ce un protestant nu poate intelege deoarece a umblat diavolu la mintea lui si i-a zis sa nu cinsteasca icoana,ca doar numa cand aud cuvantul icoana fug dracii…

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web