Search

Personalitati pentru icoane (VI)

16/12/2006

IPS Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Clujului: “E vorba de o campanie a unei minoritati agresive pentru eliminarea religiei din invatamantul public”

„Ca si cum saracia endemica, degringolada politica, infractionalitatea camuflata, coruptia sub acoperire si exhibarea libertinajului nu
ne-ar fi fost de-ajuns, in toamna acestui an s-au produs in Romania si doua atentate morale la adresa copiilor si a tinerilor nostri.
E vorba de o campanie a unei minoritati agresive pentru eliminarea religiei din invatamantul public, tocmai intr-o vreme cand scolile noastre sunt asaltate de tabagism, alcoolism, droguri, sexualitate, golanie argotica si dezmat comportamental.

Nu e pentru prima oara cand intervin in aceasta problema, dar vreau sa le reamintesc zelosilor nostri atei ca religia, ca materie a trunchiului comun, este prevazuta in Legea invatamantului, fara ca prin aceasta sa i se rapeasca elevului libertatea de a o refuza. Pe de alta parte, din paisprezece state ale Comunitatii Europene, doar doua nu au religia in sistemul educational. Din acest punct de vedere, iata ca ni se imbie gloria de a ne aseza la coada continentului.

Mai nou, se agita o seama de proteste impotriva prezentei icoanelor in scoli, fara ca vreun elev sau parinte sa se fi plans. Inainte de a fi toleranti, parintii si elevii cunosc regula elementara a bunului-simt, aceea ca intr-o biserica iti descoperi capul, intr-o sinagoga ti-l acoperi, intr-o geamie intri descult. Nici chiar Episcopul Romei nu a socotit ca-si tradeaza credinta daca intr-o moscheie dintr-o tara majoritar musulmana se roaga cu fata spre Mecca si mainile pe abdomen.


Protestele liber-cugetatorilor nostri sunt, de fapt, o incriminare in numele discriminarii, asa cum comunismul experimenta dezumanizarea sub lozinca umanismului. Se pare ca recenta Lege a cultelor nu-i afecteaza pe protestatari; ei nu „defaima”, nu „ofenseaza”, ci, mai simplu, neaga.

Ei bine, acestei negatii ii poate sta in fata un singur exemplu care demonstreaza ca, departe de a provoca vrajba sau ura, icoana inspira liniste, incredere, speranta, reconciliere. Celebra „Pace de la Cozia”, din 22 ianuarie 1999, intre minerii dezlantuiti si un guvern speriat de iminenta unui razboi civil, a fost posibila datorita prezentei icoanelor in sala de conferinta, prin care confruntarea a devenit dialog.

Icoana e mai mult decat un material didactic, decat o opera de arta, decat un simbol; prin sfintire, ea devine sfanta. Alungi sfintenia, se casca vidul. Printre datinile noastre de Craciun, colindate in spatiul public, se numara si „steaua frumoasa si luminoasa”, in centrul careia e zugravita icoana Nasterii Domnului.

Rapiti-i stelei icoana, si de indata se va preface in semnul golului pe care-l stim (…) Icoanele si colindele s-au nascut odata cu poporul roman, fac parte din fiinta noastra nationala, sunt componente ale sufletului romanesc, marturii ale identitatii cu care intram in Uniunea Europeana. Ca atare, ele nu pot fi obiectul unor decizii statale.

Il invit insa pe iconoclastul cu certificat de sanatate mintala ca, in virtutea libertatii cavaleresti pe care i-o respectam, sa intre ziua intr-o sala de clasa si, in prezenta elevilor, sa smulga icoana de pe perete, el, cu mainile lui. Ne vom ruga pentru el”.

Prof. Univ. Dr. Virgiliu Radulian, prim vicepresedinte Liga de Prietenie Romano-Sarba:

“Ateii fanatici ai zilelor noastre savarsesc cu premeditare o reala blasfemie impotriva poporului roman si a credintei sale”

Am luat cunostinta, cu mare satisfactie, de pozitia explicita si intransigenta ce ati luat cu Asociatia Civic Media impotriva celor care – obsesiv – s-au dezlantuit la adresa prezentei insemnelor crestine (ale icoanelor, indeosebi) in scoli, aducand un afront grosolan si aberant traditiilor si simbolurilor crestine, cat si deciziilor comunitatilor de parinti, elevi si profesori, reprezentand marea majoritate a populatiei scolare. Ipocrizia acestor noi “cavaleri” ai anticrestinismului intrece orice masura a bunului simt. Drapati in faldurile asa zisului Consiliu National pentru Combaterea Discriminarii, patimasii “activisti” ai anti-ortodoximsului, extremisti de profesie, in fond urmasi si lachei ai atesimului ce a dominat in trecutul apropiat in tara noastra, in numele ziselor drepturi ale omului, de fapt ale unei infime minoritati a populatiei, incearca sa submineze public si insolent credinta, traditiile, valorile si drepturile de exprimare libera religioasa a marei majoritati a poporului crestin roman, statuand propriul lor fanatism impotriva crestinilor, impotriva spiritualitatii si simtirii noastre, cu adevarat romanesti.

In mod realmente diabolic si ipocrit (duplicitar), ei se straduiesc sa restaureze ateismul de sorginte marxista, sa submineze autoritatea si prestigiul de netagaduit ale traditiilor, valorilor si simbolurilor crestine. “Activistii” asa zisului CNCD se transforma, cu voia sau fara voia lor, in “osteni ai diavolului”, in agenti ai destabilizarii unitatii morale si de credinta a poporului. Prin inadmisibile ingerinte in manifestarile religioase ale majoritatii zdrobitoare a populatiei (de genul recomandarii cu titlu imperativ facuta Ministerului Educatiei si Cercetarii) asa zisul Consiliu National de Combatere a Discriminarii “promoveaza” el insusi o flagranta violare a constiintei, libertatii si convingerilor religioase ale celor multi, “statueaza” propria sa discriminare impotriva constiintei, simtirii si sensibilitatii poporului nostru, impotriva traditiilor sale stravechi, de neclintit, nationale, culturale si religioase. Ei, apologetii absolutismului si fanatismului antireligios, isi sustin “demersul” (!) in mod vadit in dispretul prevederilor Constiutiei Romaniei, ignorand totodata legislatia si practica Uniunii Europene, privind libertatea de constiinta si exprimare religioasa. In fond, “demersul” noilor fanatici atei este un demers impotriva religiei crestine, impotriva ortodoxiei in special (nu este singurul si nici ultimul atentat anti-crestin de acest fel). Un astfel de “demers” dobandeste si un caracter net anti national, profund nedemocratic, in pofida sustinerii initiatorilor, in realitate o tentativa de diversiune sociala.

Precum se enunta si intr-un editorial al ziarului Realitatea Romaneasca (25.11.), ei, acesti slujbasi ai ateismului zilelor noastre, exprima, de fapt, un “spirit” (!) antiromanesc, anticrestin si antiuman”. Asa este cu adevarat; asta cred si eu. Mai adaug un fapt, evidentiat elocvent in opinia exprimata de presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru (Ziua, 24.11.), opinie pe care o impartasesc pe deplin, si anume: “Icoanele romanilor nu pot fi rupte din sufletul lor”. In pofida tuturor eforturilor vrasmasilor acestora. Mai mult decat semnificativ, pe 26 noiembrie, in centrul Buzaului, resedinta bezmeticului profesor de filosofie Emil Moise, initiatorul fanatic si maniac al “cruciadei” anti crestine, a avut loc – timp de peste doua ore – o demonstratie a populatiei orasului, a parintilor, profesorilor si elevilor, a altor cetateni, impotriva aberantelor pretentii de a indeparta icoanele si insemnele religioase din scoli. Trebuie spus lucrurilor pe nume: ateii fanatici ai zilelor noastre savarsesc cu premeditare o reala blasfemie impotriva poporului roman si a credintei sale. Tinta lor predilecta este Biserica Ortodoxa Romana si simbolurile sale, cu nadejdea (!) iluzorie de a zdruncina cat de cat increderea marii majoritati a populatiei in institutia cea mai credibila a tarii. Nu au nici o sansa de a izbandi in meschinele lor scopuri si obiective.

Tinand seama de considerentele de mai sus, ma alatur fara de echivoc actiunii intreprinse de Asociatia Civic Media si ma pronunt in mod hotarat pentru respectarea vointei comunitatii parintilor, profesorilor si elevilor, a populatiei, de mentinere a icoanelor si insemnelor ortodoxe, catolice, protestante, dupa caz, si a altor culte religioase in scoli, lacasuri nu doar de invatamant, ci si de cultura.

Postat in atitudini | Nu sunt comentarii »

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web