Search

„Icoana ce ne ocroteste”: Opinii ale profesorilor si elevilor

12/12/2006

Opinii ale educatorilor si elevilor într-un liceu si la o gradinita din Botosani despre încercarile de a scoate icoanele din scoli

Iata rezultatele unei anchete realizata de subsemnatul la doua unitati scolare din Botosani – Liceul Pedagogic si Gradinita nr. 5. Cred ca, daca opinia unui profesor din Buzau conteaza atât de mult – la fel de mult pot cântari si opiniile unor educatori si elevi din alte scoli si din alte localitati.

Radu Cajvaneanu, jurnalist

Icoana ce ne ocroteste

Scoala Normala „Nicolae Iorga”, cunoscuta îndeosebi sub numele Liceul Pedagogic, este o unitate scolara reprezentativa a municipiului Botosani. Am cautat sa aflam parerea mai multor profesori si elevi vizavi de noua provocare lansata la adresa credinciosilor din România, referitoare la prezenta icoanelor si a simbolurilor religioase în scoli. Iata opiniile consemnate la fata locului:

“A scoate icoana din scoala înseamna a scoate ceva din sufletul românului”

Doamna profesoara Viorica Corolea, profesor psihopedagog:

– Consider nedemna aceasta propunere de eliminare a icoanelor din scoli. Este o actiune jignitoare, în primul rând pentru originea natiunii române. Si, în al doilea rând, pentru traditia si civilizatia româneasca. Cultura româna este o cultura europeana care s-a format prin crestinism, prin respectarea unor reguli de conduita si norme morale. Se stie, din istoria civilizatiei noastre ca primele carti românesti au aparut în sânul bisericilor. Primele caractere din limbajul slavon s-au transformat apoi în caractere latine tot în sânul Bisericii. A scoate icoana din scoala înseamna a scoate ceva din sufletul românului.


Acest lucru, la Liceul Pedagogic, nici nu a fost pus vreodata în discutie. Elevii Liceului Pedagogic chiar au facut cursuri de metodica a predarii Religiei în scoala. S-a format o cultura a predarii Religiei în scolile românesti. Asadar opinia noastra si, consider si a colegilor nostri, este de a se pastra icoanele în scoli. Cred ca, daca veti vizita scolile noastre, veti observa, în fiecare colt, câte o icoana. În plus, la noi în scoala, orele încep cu o rugaciune. Elevii se întorc catre rasarit si îsi încep, lectiile cu binecuvântare dumnezeiasca.

– Vorbind strict din punct de vedere psihopedagogic. Considerati ca pe un elev ateu, l-ar deranja cu ceva prezenta unei icoane?

– Nu au fost niciodata atitudini vizavi de acest lucru. Nici macar pe vremea lui Ceausescu, pe atunci când noi, elevii, ne ascundeam când savârseam ritualul religios. Îmi amintesc ca spunea un filozof: „Eu cred. Dar daca nu cred si totusi exista?” Si un ateu ar trebui sa aiba semnul cartezian al îndoielii. Îndoiala este semn al cunoasterii!. Noi nu putem impune si niciodata nu s-a impus o anumita credinta. Valorile se recepteaza prin cultura si prin formare.

“În cabinetul de Religie ma simt întotdeauna extraordinar”

Doamna profesoara Rodica Egner director al liceului:

– Am vazut în mass media anumite luari de pozitie vizavi de ideea unui profesor de la Buzau. Scolile, comunitatea, în general, s-au manifestat cu fermitate împotriva ideii de a se scoate icoanele, simbolurile religioase din scoli. La noi în scoala, nu noi, profesorii, sau directiunea au luat decizia asezarii acestor iconite în fiecare clasa, ci elevii însisi. Elevii au adus icoanele. Ei se simt, parca, mai în siguranta, se simt ocrotiti, în momentul în care pun o iconita în clasa. Gestul de a pune icoane în clase nu este ostentativ si trebuie apreciat ca atare. Si noi am fost elevi, am fost studenti. Îmi amintesc ca, aproape fiecare aveam în mapa o iconita, care ne dadea mai multa încredere în fortele proprii. Si copiii nostri, probabil ca au aceeasi atitudine.

În scoala avem si elevi de alte confesiuni. Le respectam dreptul la credinta lor. În momentul în care se tine ora de Religie ei au libertatea de a ramâne în clasa sau de a parasi clasa. Fiecare elev de alta confesiune beneficiaza de orele specifice confesiunii din care face parte. De altfel în rubricatia din catalog, la Religie, fiecare copil este evaluat de catre profesorul delegat de confesiunea respectiva. În scoala, noi am luat decizia de a realiza si un cabinet de Religie. Avem profesori valorosi la Religie, domnul Radu Gonciar si doamna Delia Holbora, care s-au preocupat de amenajarea cabinetului de Religie. Cabinetul este organizat extraordinar de atractiv. Eu însami am ore în sala de clasa respectiva si ma simt extraordinar.

– Pe parcursul întregii dumneavoastra cariere de profesor si director v-au trecut prin mâna mii de elevi. Dintre aceste mii de elevi – ati avut cumva reclamatii cu privire la prezenta unei icoane în scoala?

– Absolut niciodata! Dar nu numai atât. La începutul fiecarui an scolar copiii ma întreaba daca vine si parintele sa ne binecuvânteze. Nu a fost nici un început de an scolar si nici o zi a liceului – pe 6 decembrie – sa nu fie parintele în mijlocul nostru, sa nu de dea binecuvântarea. Si la sfârsitul anului scolar parintele este în mijlocul nostru iar noi ne simtim întotdeauna ocrotiti si cu mai multa încredere la început de drum. În fiecare an, în ziua de Sfântul Nicolae, liceul nostru are spectacol la sala Teatrului. Si anul acesta vom fi prezenti cu un spectacol deosebit în care peste 80 la suta vor fi colinde si obiceiuri traditionale de Craciun.

– Liceul pe care îl conduceti a pregatit si multe generatii de institutori. Credeti ca prezenta icoanelor sau participarea la slujbe de binecuvântare ar influenta negativ atitudinea lor de viitori dascali?

– Nu, niciodata! Nu au avut decât lucruri pretioase de învatat. Au avut numai de câstigat, vizavi de morala, etica, de tot de înseamna conduita în societate.

Un test în clasa a XI-a H – toti elevii de acord cu prezenta icoanelor

Cu permisiunea directiunii intram într-o sala de clasa, la întâmplare. În coltul dinspre Rasarit este asezata, discret o icoana a Maicii Domnului. Iata opiniile câtorva elevi:

– Andreea Grindei – are la început anumite ezitari, în a aborda subiectul dar, pâna la urma, se hotaraste: nu e de acord cu scoaterea icoanelor din scoli. Iar când vine vorba, ne arata cu drag iconitele pe care le are asupra ei. Si alti elevi din clasa descopera, la rândul lor, iconitele pe care le au asupra lor, în caiete, carti, carnetele de note.

Petrovici Lacramioara are o alta confesiune decât cea ortodoxa:

– Sunt de confesiune penticostala. Nu sunt împotriva icoanei. Nu ma deranjeaza cu nimic.

Iar Ilas Claudia subliniaza:

– Daca unii cred ca Dumnezeu te urmareste prin icoane nu este o parere buna, pentru ca Dumnezeu te vede oricum. Chiar daca scoatem icoana, Dumnezeu tot va fi prezent alaturi de noi. Totusi nu este bine sa scoatem icoanele. Ele ne ajuta la unele probleme pe care le avem, cei care sunt credinciosi vor avea un ajutor.

Într-o alta clasa, a XI-a H încercam sa facem un sondaj între elevi: Ce parere aveti de prezenta icoanelor în sala voastra de clasa. Sunteti pentru sau împotriva?

În urma votului a rezultat ca toata clasa este de acord cu prezenta icoanelor în sala de cursuri. Alexuc Alina, sefa clasei, a comentat rezultatele testului nostru ad – hoc:

– Este firesc, pentru ca toti copiii sunt crestini si îi ajuta prezenta icoanelor. Nu vad motivul pentru care cei atei sau de alta confesiune s-ar simti deranjati. Am colegi în liceu de alta religie dar nimeni nu s-a aratat deranjat.

Dumitras Demetra, clasa a XI – a H adauga:

– Cred ca prezenta icoanelor este benefica în clasa pentru ca ne aminteste mereu ca exista un Dumnezeu în Care trebuie sa credem. Nu cred ca ar trebui sa-i deranjeze pe cei de alte religii pentru ca au si ei un dumnezeu al lor si uitându-se la icoanele noastre, îsi amintesc de dumnezeul lor. Consider ca nici pe cel ateu nu ar trebui trebuie sa-l deranjeze prezenta icoanelor în scoala. Ar trebui sa accepte realitatea ca suntem majoritatea crestini – ortodocsi.

Continuam sondajul nostru la Gradinita nr. 5 din Botosani. Gasim toti copiii linistiti, desfasurând activitatile prevazute în program. Remarcam ca, atât la grupa mare, cât si la grupa mijlocie micutii stau cu fata la coltul cu icoanele. La rugamintea noastra ne arata cum se roaga cu toti în cor, la începutul programului, spunând Tatal nostru si Înger, îngerasul meu. Copiii dovedesc mult respect fata de icoane, spun ca sunt frumoase, ca îi ajuta sa faca binele, au cruciulite la gât si îl asteapta cu totii pe Sfântul Nicolae sa le aduca daruri multe.

“Icoana reprezinta un imbold, o pilda vie pentru copiii de gradinita”

Doamna Maria Marinuc, directoare a gradinitei:

– Acum este democratie si libertate iar fiecare îsi exprima sentimentele în felul lui. Cine vrea sa-si puna icoane sa-si puna, cine nu – nu. Eu sunt de parere ca trebuie sa ne pastram icoanele în gradinita. Noi nu exageram cu rugaciunile si cu religia – ci la nivelul copiilor si cât ne lasa sufletul pe fiecare. Prin rugaciuni, vorbind despre Dumnezeu, îi învatam pe copii sa fie credinciosi, drepti si cinstiti. Altfel, cum este vântul acesta potrivnic în lume, cu atâta ura, dusmanie si goana dupa avere, nu se stie unde am ajunge. Daca de mici nu le sadim sentimentul religios, copiii cresc fara nimic sfânt, fara dorinta de a face bine unul altuia, fara sa se ajute între ei. Ar creste fiecare ca o planta neîngrijita.

– Am remarcat un fapt. Copiii de la dumneavoastra din gradinita au chipurile foarte linistite. Credeti ca prezenta icoanei si a rugaciunii influenteaza în mod pozitiv comportamentul lor?

– Eu le explic la nivelul lor ca îngerasii ne însotesc tot timpul, mai ales cei buni, care ne învata sa facem numai fapte bune. Parintele vine la noi la gradinita periodic iar prezenta sfintiei sale ne ajuta în mod deosebit.

O întrebam pe doamna educatoare Aneta Acatrinei cum influenteaza prezenta icoanei comportamentul copiilor de gradinita:

– Stim ca acei mici nu stiu sa citeasca si foarte important pentru rugaciunea lor este icoana. Icoana reprezinta un imbold, o pilda vie pentru ei. Stiu toti sa se roage, apreciaza în mod deosebit icoana, pot sa spun ca au mult respect si buna cuviinta în fata icoanei. Uneori chiar îi atentionez ca aici este Doamne – Doamne si ne vede. Iar ei parca simt prezenta lui Dumnezeu alaturi de noi zi de zi!

Postat in articole | 5 Comentarii »

5 Responses

 1. samson ana-maria Says:

  Sunt fosta eleva a liceului Mihai Eminescu din Botosani si a doamnei profesoare Cajvaneanu. Acum sunt in Franta cu o bursa si aflu cu stupoare,dupa o luna de cand auzisem un zvon despre dorinta unora de a scoate icoanele din scoli, ca e ceva serios, ca dezbaterile continua si ca acest profesor din Buzau are atata indrazneala sa se pronunte pentru atatea milioane de romani. Astept cu nerabdare sa ma intorc in Romania si sa ma implic cat voi putea mai mult in demersul inceput de domnul Cajvaneanu, pe care il respect si alaturi de care voi fi pana la solutionarea acestui conflict. Daca exista romani care sunt impotriva scoaterii icoanelor din scoli, atunci sa-si faca auzita parerea!!! Sa actionam impreuna ca sa fim si noi ascultati!!! Ii rog pe toti sa fie solidari si sa nu ramana indiferenti. In fata acestei provocari trebuie sa ne aparam identitatea si crezul nostru!!!Doamne ajuta!

 2. romeo Says:

  Ortodoxia nu e singura opţiune a românilor! Au fost destui români cu idei protestante sau catolice şi tot români au fost!
  Şi sunt destui români botezaţi ca protestanţi sau catolici sau musulmani sau atei şi tot români sunt! O icoană sau lipsa ei nu te face mai mult sau mai puţin român! Trebuie să recunoaşteţi că e o chestiune de ordin religios şi că statul a dat o directivă onestă; nu e vorba doar de un profesor! E vorba de un principiu care ar trebui respectat de ortodocsi, catolici etc.

 3. Corina Says:

  Sunt total impotriva unui act normativ care sa inlature icoanele din scoli. Sunt convinsa ca statul roman nu va ingadui o asemenea masura negativa. Credinta poporului nostru este cea care ne-a ocrotit integritatea atatea veacuri. Icoana este benefica in viata oricarui om si mai ales daca ii este constientizata semnificatia sfanta. Sa nu lasam ateismul sa-si puna si mai mult amprenta asupra spiritualitatii romanesti. Doamne ajuta!

 4. Radu Says:

  Popor Roman = Biserica Ortodoxa Romana

  restul

  DUMNEZEU cu Mila

 5. dumitru Says:

  icoana este ferestra catre Dumnezeu prin care ne vine lumina cunostintei in altarul inimii noastre.Faceti posibila aceasta lumina!

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web