Search

Personalitati pentru icoane (V)

7/12/2006

Academician Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane:

„Personal, cred ca acest demers nu-si are rostul. In copilaria mea, existau in scoli simbolurile religioase, icoanele. Si cred ca ele trebuie mentinute acum. Evident ca intr-o clasa pot exista si copii care sa nu fie crestini. Dar am impresia, din comentariile care s-au facut, ca, in general, crestinii, inclusiv protestantii, sunt de acord ca icoanele sa ramana. Deci trebuie sa ne ghidam dupa majoritate. Acesta este, in fond, principiul democratiei. Majoritatea copiilor sunt crestini. Si sunt, cred eu, de acord cu aceste simboluri. Nu stiu ca cineva sa fi protestat impotriva acestor simboluri. Cel mult, unii au cerut sa aiba simbolurile lor, dar, in acelasi timp, nu putem sa punem o mie de simboluri intr-o clasa, ci doar pe cele care reprezinta majoritatea elevilor. Si acesta este cazul cu simbolurile crestine. Icoana este simbolul ortodocsilor, iar noi suntem o tara majoritar ortodoxa. Exista si catolici si greco catolici insa, desi nu pot sa va dau o cifra, majoritatea este ortodoxa. Pe de alta parte, am citit comentarii in care protestantii, care erau potrivnici icoanelor, au fost de acord ca icoanele sa fie pastrate. Asa cum au sustinut si musulmanii si evreii.

Si atunci, de ce sa cream niste false probleme? Consider ca este o problema artificiala. As fi inteles daca ar fi fost o miscare de protest a elevilor, a parintilor, daca ar fi fost un scandal… Dar nu a fost asa ceva. Este o initiativa care vine prin ratarea acestei realitati si care, pe de alta parte, daca este vorba despre o astfel de masura, care, cred eu, are un caracter destul de grav, daca s-ar aplica, trebuie sa treaca de votul majoritar din Parlament. In orice caz, nu cred ca in urma presiunii unui grup, care nu stiu ce reprezinta si pe cine are in spate, trebuie sa se treaca la astfel de masuri. Personal, eu sunt pentru mentinerea simbolurilor religiose. Si nu vad de ce monoteistii s-ar opune. Sigur ca putem sa propunem orice lucru vrem, pentru ca suntem liberi. Dar, pe de alta parte, sa accepti orice lucru, nu cred ca este cazul”.


Academician Virgil Candea:

„Aceasta poveste face parte dintr-o lista mai lunga de reactii negative la adresa educatiei traditionale si a bisericii; lucruri lipsite de semnificatie profunda, agitatii de presa. Toata aceasta poveste este cladita pe o baza de confuzie din partea unor oameni lipsiti de o educatie fundamentala religioasa, de componentele fundamentale religioase din viata omului. Cred insa ca mai este ceva. Exista o convingere a semidoctului – si sunt semidocti de notorietate, cum a fost Elena Ceausescu – conform careia o atitudine antireligioasa reprezinta un semn de elevatie intelectuala. Atractia catre pozitivism si materialism in gandire, catre hedonism in viata cotidiana, a dus in ultimele veacuri la o degradare progresiva a omului insusi, mereu mai vulnerabil sufleteste si trupeste, confuz in gandire, ignorant al principiilor morale sau incapabil sa le aplice, mereu mai indiferent fata de idealurile sprirituale. Vechiul adagiu ‘Corruptio optimi pessima’ (care s-ar traduce liber: ‘pierderea celor desavarsite duce la starea cea mai rea’) explica actuala criza a umanitatii in plina decadenta. Actiunea fortelor negative care incearca mereu mai vizibil umanitatea la varsta ei de azi se manifesta in toate domeniile. Viata religioasa este cea dintai tinta a subversiunii.”

Ion Varlam, Secretar General al UMRL – Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi

“Atunci cand majoritatea covarsitoare a populatiei unei tari ajunge sa faca obiectul unei discriminari atat de scandaloase si de jignitoare pentru demnitatea ei, nu mai exista legitimitate sociala si revolta devine un recurs obligatoriu. Insubordonarea fata de legea care instituie aceasta insulta, cu sfidarea autoritatii care pretinde s-o aplice, este o datorie pentru toti cetatenii care cu adevarat cred in principiile fundamentale ale democratiei si sunt mandri de identitatea lor.

Democratia moderna este ea insasi de origine crestina (renuntarea la excluderea prin lege a adversarului politic si institutionalizarea opozitiei sunt efectele directe ale gandirii crestine asupra vietii sociale si ale influentei Bisericii asupra puterii laice).

Suprimarea insemnelor crestine nu este doar un atentat la constiinta si demnitatea cetatenilor romani de religie crestina, dar o actiune anti-europeana, deoarece singurul factor determinant indiscutabil comun al identitatii natiunilor europene este Crestinismul – dealtfel inscris ca referinta in legile fundamentale a 1/3 din statele membre ale UE (in 1992 cand am studiat chestiunea). Mai mult, intreaga civilizatie contemporana – care este inca de factura europeana – este patrunsa de spiritul crestin. Ii vedeti Dvs. pe evrei renuntand la steaua lui David pentru a menaja eventuala susceptibilitate a palestinienilor din Israel – care reprezinta peste 40% din populatia acestei tari? Cei care nu au bine ancorat in constiinta lor sentimentul de apartenenta la comunitate – pe care-l implica identitatea ca atribut indisociabil al personalitatii – sunt intru totul comparabili cu acei barbati care nu-si asuma apartenenta sexuala: sunt niste bieti infirmi, niste cazuri patologice.”

Postat in atitudini | 2 Comentarii »

2 Responses

  1. Agnus Castus Says:

    It is not unexpected, even if it is regrettable the Orthodox Christians to be confronted like that by an atheist minded organisation. Principally we, too, underestimate how much post-communists societies have been influenced by the communist mentality which, even when relinquished, governs the minds of people through humanism. For what else is humanism if not a refined form of atheism, in its elaborated stratagems for opposing and destroying Christianity? If placing an Icon in public place is “Discrimination”, then what is pornography? These people should be fighting against the Advertisements as well, because they are the starkest encroachment onto our private lives, are they not? The carnality of their minds, however, prevents them from seeing that they are ridiculously irrelevant and incoherent in their opposition to placing Icons in public sites. If they would be truthful and relevant in themselves, then they should launch a campaign against ALL public images, and even ALL public symbols of ANY ideology, including their own. And a good advocate should be able to demonstrate this irrelevence and ludicrousness of theirs in a vivid and cogent portrayal in court!

  2. zlate vic Says:

    Ma opun categoric acestui demers anti crestin.
    Cei ce accepta acest lucru (excluderea icoanelor folosite de ortodocsi,greco si romano catolici) sunt mai rai decat tradatorii de tara.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web