Search

Hotararea CNCD a fost publicata oficial; prima reactie

6/12/2006

Ieri a fost comunicata oficial si data publicitatii Hotararea nr. 323/2006 a Colegiului Director al CNCD in cazul “icoanelor in scoli”. O puteti gasi la www.cncd.org.ro. Prima reactie din partea “Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios” a sosit, si o puteti citi mai jos sub forma unui comunicat.

Coalitia va contesta Hotararea, argumentat, intai la CNCD si apoi, daca va fi nevoie, in instanta.
Contestatia va fi alcatuita si depusa in numele Coalitiei, in zilele care urmeaza. Vom reveni cu amanunte.

COMUNICAT
Coalitia pentru respectarea sentimentului religios actioneaza in judecata CNCD in cazul eliminarii icoanelor din scoli

Asociatia Civic Media, impreuna cu peste 100 de organizatii neguvernamentale si mii de cofondatori ai Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios, printre care se afla sute de personalitati ale Romaniei autentice, contesta vehement Hotararea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii privind eliminarea icoanelor si altor simboluri religioase din scoli, devenita publica astazi, impreuna cu argumentatia.

Coalitia pentru respectarea sentimentului religios considera ca CNCD a comis, prin aceasta decizie eronata, un afront la adresa identitatii, culturii si civilizatiei Romaniei europene si va desfiinta Hotararea potrivit Legii.

Pe langa argumentele nefondate ale Hotararii, Coalitia pentru respectarea sentimentului religios va solicita Parlamentului Romaniei si Guvernului, sub a carui autoritate se afla CNCD, sa chestioneze individual capacitatea decizionala a membrilor Colegiului Director al CNCD si eventualele conflicte de interese ale unora dintre acestia, motive pentru care pot fi revocati din functii.


Prin decizia CNCD nu numai ca sunt discriminate drepturile majoritatii si ale minoritatilor credincioase din Romania, dar se creaza artificial o stare periculoasa de tensiune in sanul societatii, stare pentru care se fac responsabili atat membrii Colegiului Director al CNCD, cat si instigatorii si sustinatorii lui Emil Moise, petentul din Buzau.

Mai mult, Hotararea CNCD submineaza principiile democratiei si are radacini intr-o mentalitate totalitara care ignora drepturile comunitatilor de a decide asupra propriei identitati culturale si libertati religioase.

Decizia membrilor CNCD este o blasfemie si la adresa tinerilor Romaniei care in decembrie 1989, in urma cu 17 ani, au murit cu crucea in mana impotrivindu-se regimului comunist ateist.

Reamintim autoritatilor statului si opiniei publice ca la Coalitia pe care o reprezentam s-au solidarizat printre multi altii, reprezentantii oficiali ai tuturor religiilor si cultelor din Romania si ai Secretariatului de Stat pentru Culte al Ministerului Culturii si Cultelor, Federatia Educatiei Nationale si Sindicatul “Spiru Haret”, insumand peste 120.000 de membri, Asociatia pentru Protectia Familiei si Copilului, Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului, Uniunea Sindicala MediaSind si Societatea Ziaristilor din Romania – Federatia Sindicatelor din Intreaga Presa, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, Asociatia 15 Noiembrie 1987 – Brasov, Asociatia 21 Decembrie 1989, Centrul Cultural Israeliano-Roman, Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim, Fundatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, si zeci de alte organizatii neguvernamentale reprezentative pentru societatea civila romaneasca.

Dintre personalitati ii amintim pe academicienii Mariana Nicolesco, Constantin Balaceanu Stolnici, Dinu C. Giurescu, Eugen Mihaescu, Florin Constantiniu, Augustin Buzura, Virgil Candea, Dan Berindei, printre cateva mii de profesori, scriitori, jurnalisti si elevi (lista integrala la www.civicmedia.ro).

Pozitiile Secretariatului de Stat pentru Culte, a Bisericii Ortodoxe Romane si a celei Romano-Catolice sunt transante si au fost tratate necorespunzator de membrii Colegiului Director al CNCD.

De asemenea, au fost ignorate in egala masura pozitiile domnului Aurel Vainer, presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania: “Cred ca pentru un elev crestin ortodox, unul protestant, unul catolic, unul evreu sau unul musulman nu poate fi ceva jenant sa aiba un semn al lui Dumnezeu in scoala. Este totusi o libertate a celor multi, un drept castigat de crestinii din Romania. Personal, nu vad un impediment ca simbolurile religioase sa ramana”; si a Sefului Cultului Musulman din Romania, Muftiu Iusuf Muurat: “Eu nu consider o discriminare religioasa prezenta simbolurilor religioase in scoli sau in alte institutii publice, astfel incat acestea sa fie date la o parte” (detalii la www.civicmedia.ro).

De aceeasi parere sunt Presedintii Comisiilor de invatamant ale Parlamentului, catre care Ministerul Educatiei si Cercetarii si-a anunta intentia sa remita Hotararea CNCD. Profesorul Irinel Popescu, presedintele Comisiei de invatamant a Senatului: “Cei care au deschis acest subiect au dreptul democratic sa-si exprime punctul de vedere. Eu sunt pentru mentinerea icoanelor in scoli, iar la vot chiar asa voi vota.” Presedinte Comsiei de Invatamant a Camerei Deputatilor, Olguta Vasilescu: ”Sunt clar importiva ideii privind retragerea icoanelor din scoli. Niciun parlamentar nu va vota in favoarea retragerii icoanelor din scoli sau din alte spatii publice”.

La lunga lista de personalitati s-au adaugat, ieri, academicienii Virgil Candea si Dan Berindei, presedintele de Onoare al Sectiei de Stiinte Istorice si vicepresedinte al Academiei Romane, cu o pozitie de care trebuie sa se tina seama, privind principiul dupa care se ghideaza democratia lumii:

Academician Dan Berindei:
“Personal, cred ca acest demers nu-si are rostul. In copilaria mea, existau in scoli simbolurile religioase, icoanele. Si cred ca ele trebuie mentinute acum. Evident ca intr-o clasa pot exista si copii care sa nu fie crestini. Dar am impresia, din comentariile care s-au facut, ca, in general, crestinii, inclusiv protestantii, sunt de acord ca icoanele sa ramana. Deci trebuie sa ne ghidam dupa majoritate. Acesta este, in fond, principiul democratiei. Majoritatea copiilor sunt crestini. Si sunt, cred eu, de acord cu aceste simboluri. Nu stiu ca cineva sa fi protestat impotriva acestor simboluri. Cel mult, unii au cerut sa aiba simbolurile lor, dar, in acelasi timp, nu putem sa punem o mie de simboluri intr-o clasa, ci doar pe cele care reprezinta majoritatea elevilor. Si acesta este cazul cu simbolurile crestine. Icoana este simbolul ortodocsilor, iar noi suntem o tara majoritar ortodoxa. Exista si catolici si greco catolici insa, desi nu pot sa va dau o cifra, majoritatea este ortodoxa. Pe de alta parte, am citit comentarii in care protestantii, care erau potrivnici icoanelor, au fost de acord ca icoanele sa fie pastrate. Asa cum au sustinut si musulmanii si evreii. Si atunci, de ce sa cream niste false probleme? Consider ca este o problema artificiala. As fi inteles daca ar fi fost o miscare de protest a elevilor, a parintilor, daca ar fi fost un scandal… Dar nu a fost asa ceva. Este o initiativa care vine prin ratarea acestei realitati si care, pe de alta parte, daca este vorba despre o astfel de masura, care, cred eu, are un caracter destul de grav, daca s-ar aplica, trebuie sa treaca de votul majoritar din Parlament. In orice caz, nu cred ca in urma presiunii unui grup, care nu stiu ce reprezinta si pe cine are in spate, trebuie sa se treaca la astfel de masuri. Personal, eu sunt pentru mentinerea simbolurilor religiose. Si nu vad de ce monoteistii s-ar opune. Sigur ca putem sa propunem orice lucru vrem, pentru ca suntem liberi. Dar, pe de alta parte, sa accepti orice lucru, nu cred ca este cazul“.

Academician Virgil Candea:
“Aceasta poveste face parte dintr-o lista mai lunga de reactii negative la adresa educatiei traditionale si a bisericii; lucruri lipsite de semnificatie profunda, agitatii de presa. Toata aceasta poveste este cladita pe o baza de confuzie din partea unor oameni lipsiti de o educatie fundamentala religioasa, de componentele fundamentale religioase din viata omului. Cred insa ca mai este ceva. Exista o convingere a semidoctului – si sunt semidocti de notorietate, cum a fost Elena Ceausescu – conform careia o atitudine antireligioasa reprezinta un semn de elevatie intelectuala. Atractia catre pozitivism si materialism in gandire, catre hedonism in viata cotidiana, a dus in ultimele veacuri la o degradare progresiva a omului insusi, mereu mai vulnerabil sufleteste si trupeste, confuz in gandire, ignorant al principiilor morale sau incapabil sa le aplice, mereu mai indiferent fata de idealurile sprirituale. Vechiul adagiu ‘Corruptio optimi pessima’ (care s-ar traduce liber: ‘pierderea celor desavarsite duce la starea cea mai rea’) explica actuala criza a umanitatii in plina decadenta. Actiunea fortelor negative care incearca mereu mai vizibil umanitatea la varsta ei de azi se manifesta in toate domeniile. Viata religioasa este cea dintai tinta a subversiunii.“

Ne exprimam speranta ca toti cei responsabili de o actiune ce poate fi calificata drept o subversiune la adresa democratiei romanesti in curs de consolidare si a valorilor nationale sa fie tratati ca atare.

In numele Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios,

Asociatia Civic Media
Coordonator, Victor Roncea

Postat in stiri | 1 Comentariu »

One Response

  1. preot alexandru cotoraci Says:

    Ne rugam si noi, romanii ortodocsi din Spania si din intreaga Diaspora ca Dumnezeu sa va daruiasca biruinta impotriva iconoclastilor atei si putere de a convinge parlamentarii sau chiar judecatorii sa hotarasca mentinerea icoanelor care-L reprezinta pe Dumnezeu, pe Preacurata Fecioara Maria si pe Sfintii care au ajuns la masura dumnezeirii si care ne sunt modele de urmat, in special pentru copii si tineri, care, din pacate, sunt loviti din toate partile in ziua de azi, de toate uneltirile antihristului.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web