Search

Un nou episod din “razboiul icoanelor”

4/12/2006

O noua repriza din “razboiul icoanelor” s-a jucat ieri: sustinatorii retragerii simbolurilor religioase din scoli au remis Ministrului Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, o scrisoare deschisa prin care ii cereau acestuia tina seama de “recomandarea” CNCD din 21.11.2006 si sa emita setul de norme care sa reglementeze prezenta in scolile publice a simbolurilor religioase, adica sa le elimine. La doar cateva ore, semnatarii petitiei pentru pastrarea simbolurilor religioase in scoli (“Coalitia pentru respectarea sentimentului religios”) au trimis la randul lor o scrisoare deschisa, prin Asociatia Civic Media, Ministrului, precum si Presedintilor Camerelor Parlamentului. Redam mai jos aceasta scrisoare.

Reamintim ca pana acum “recomandarea” CNCD nu a fost comunicata oficial, aceasta insemnand ca la cunostinta opiniei publice nu a fost adus decat un rezumat, fara argumentarea deciziei si fara explicarea modului in care membrii comisiei care a analizat petitia lui Emil Moise au votat.

Scrisoare Deschisa pentru pastrarea simbolurilor religioase in Scoli

Bucuresti, 3 Decembrie 2006

Domnilor Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, Parlamentul Romaniei
Domnului Mihail Hardau, Ministrul Educatiei si Cercetarii

Domnilor presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor,
Domnule Ministru,

Societatea civila responsabila va cere sa tineti cont de vointa majoritatii acestui popor, conform normelor democratice universal acceptate, si sa respingeti incercarile unei minoritati extremiste de a impune cu forta retragerea simbolurilor religioase din scoli.


Dupa ce decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) privind eliminarea simbolurilor religioase din scoli a devenit publica, mii de profesori, elevi si personalitati ale Romaniei au dorit sa-si exprime protestul, semnand impotriva actului CNCD in cadrul Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios.

Totodata, dupa cum bine stiti, cadrul legal nu va obliga sa impuneti aceasta Recomandare. De altfel, Decizia CNCD nici macar nu a devenit oficiala, conform legii. Imediat ce va fi publicata de catre CNCD, impreuna cu argumentatia Colegiului CNCD, Asociatia Civic Media o va contesta oficial, inclusiv in Instanta.

In opinia semnatarilor acestei scrisori deschise, CNCD a discriminat imensa majoritate a Romaniei creand o tensiune artificala in societate, motiv pentru care membri Colegiului pot fi chestionati asupra capacitatii lor decizionale. Decizia eronata este contrazisa atat de Declaratia Universala a Drepturilor Omului, care prevede la art 29 acordarea la morala si ordinea sociale existente, in cazul nostru, morala crestina, cat si de alte acte de jurisprudenta europeana, cum ar fi hotararea Consiliul de Stat din Italia din februarie a.c., în care s-a statutat ca prezenta crucifixelor in scolile publice nu constituie o discriminare fata de non-crestini, ci simbolizeaza in primul rand o traditie culturala si nationala.

Domnulor reprezentanti ai Statului, inainte de a va pierde timpul cu pretentiile unei grupari galagioase si arogante care se autoerijeaza in reprezentata a intregii «societati civile» este bine sa stiti ca protestul nostru pentru apararea icoanelor din scoli este sustinut, printre multi altii, de: reprezentantii oficiali ai tuturor religiilor din Romania si ai Secretariatului de Stat pentru Culte al Ministerului Culturii si Cultelor, Federatia Educatiei Nationale si Sindicatul “Spiru Haret”, insumand peste 120.000 de membri, Asociatia pentru Protectia Familiei si Copilului, Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului, Uniunea Sindicala MediaSind si Societatea Ziaristilor din Romania – Federatia Sindicatelor din Intreaga Presa, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, Asociatia 15 Noiembrie 1987 – Brasov, Asociatia 21 Decembrie 1989, Centrul Cultural Israeliano-Roman, Fundatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, academicienii Mariana Nicolesco, Constantin Balaceanu Stolnici, Dinu C. Giurescu, Eugen Mihaescu, Florin Constantiniu, Augustin Buzura, printre cateva mii de profesori, scriitori, jurnalisti si elevi (lista integrala la www.civicmedia.ro).

Totodata, va rugam sa luati la cunostinta ca marti, 28 noiembrie a c, reprezentantii Bisericilor Ortodoxa Romana, Evanghelica, Reformata, Evanghelica Lutherana si Armeana s-au intrunit in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei Ecumenice a Bisericilor din Romania si au hotarat in consens pentru mentinerea in spatiul public a simbolurilor crestine ca expresie a libertatii religioase. Dupa pozitiile transante ale Secretariatului de Stat pentru Culte, ale Bisericii Ortodoxe Romane si a celei Romano-Catolice, si reprezentantii mozaici si musulmani si-au spus punctul de vedere. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatii Evreilor din Romania: “Cred ca pentru un elev crestin ortodox, unul protestant, unul catolic, unul evreu sau unul musulman nu poate fi ceva jenant sa aiba un semn al lui Dumnezeu in scoala. Este totusi o libertate a celor multi, un drept castigat de crestinii din Romania. Personal, nu vad un impediment ca simbolurile religioase sa ramana. ”. Seful Cultului Musulman din Romania, Muftiu Iusuf Muurat: “Eu nu consider o discriminare religioasa prezenta simbolurilor religioase in scoli sau in alte institutii publice, astfel incat acestea sa fie date la o parte” (detalii la www.civicmedia.ro).

Concluzia tuturor este de bun simt: CNCD a sfidat vointa majoritara, traditia, cultura si religiile din Romania, incalcand drepturile a peste 20.000.000 de romani. Conform ultimului recensamant, doar 0,1 la suta s-au declarat atei in Romania.

Daca este cazul, va asiguram ca Asociatia Civic Media esta gata sa prezinte o lista cu sute de mii de semnaturi, de care va trebui sa tina cont toti reprezentantii alesi ai tarii din Parlamentul Romaniei. Insa nu credem ca la 17 ani de la doborarea sistemului ateist-comunist prin jertfa tinerilor din decembrie 1989 este cazul sa demonstram ca, sub paravanul fals al “drepturilor omului“ o retea bine conturata doreste de fapt reluarea practicilor totalitarist-bolsevice ale anului 1947, inceputul sclaviei intelectuale, morale si fizice a unor generatii intregi de romani.

In numele Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios,

Asociatia Civic Media
Coordonator, Victor Roncea

Postat in actiuni, stiri | 5 Comentarii »

5 Responses

 1. Gabriel Alexe Says:

  La scoala bucuresteana in care invata copiii mei (in numar de trei) sunt si copii chinezi, arabi, persani, turci, etc. Acestia sau parintii acestora nu se arata deranjati de prezenta icoanelor in clase. Dimpotriva, le respecta asa cum ne respecta si credinta, traditiile si istoria. Ne respecta valorile pentru ca isi respecta valorile lor.

  Este paradoxal ca o mana de indivizi sa nu-si repecte valorile si traditiile istorice. Imigrantii ni le respecta. Ei nu. De ce? Pentru ca spre deosebire de chinezi, negri si arabi, Emil Moise si ai sai nu au primit nimic acasa: nici credinta, nici morala, nici educatie, nici bun simt. Este singura explicatie.

  Inchei cu un citat dintr-un cantec care a infrumusetat copilaria generatiei noastre oficial ateiste:

  Mother do you think they’ll drop the bomb?
  Mother do you think they’ll like this song?
  Mother do you think they’ll try to break my balls?
  Mother should I build the wall?
  Mother should I run for president?
  Mother should I trust the government?
  Mother will they put me in the firing line?
  Mother am I really dying?

  Cu stima,
  Gabriel Alexe
  Manager
  Bucuresti

 2. Staretu Stefan Says:

  In general, oamenii ar trebui sa fie niste fiinte orientate spre frumos, spre gingasie, spre iubire, compasiune si ingaduinta. Sa aiba inimi de copil, si dragoste pentru tot ce le aduce aminte de copilarie.
  Icoanele in scoli nu exprima altceva decat gingasie, dragoste, si intr-un fel sunt o expresie a acelei inocente copilaresti care, odata ce am crescut, nu mai poate fi inteleasa.
  De ce sa inlaturam ceva atat de gingas ca icoenele, simboluri ale credintei inocente din copilaria fiecaruia?
  Initiativa aceasta, de a distruge un simbol, mi se pare inacrita. Este a unod minti acrite, ce au pierdut orice fel de dragoste din inima lor…
  Si orice om, de orice credinta ar fi, trebuie sa isi urmeze inima. Si inima nu respinge decat ura, si rautatea.
  Este oare icoana din scoli un simbol al inchizitiei? Este aceasta simbolul unei biserici opresive intocmai cum a fost biserica catolica in timpul inchizitiei?
  In primul rand, biserica ortodoxa nu a avut niciodata manifestari restrictive, ea fiind straina de orice fel de fundamentalism.
  Si in al doilea rand, iconele din scoli sunt mai mult simboluri ale inocentei copilariei, ale nadejdii copilaresti, si ale puritatii unei credinte ce, oricine o poate sti, la un copil nu are nimic rau in ea…
  De ce sa scoatem atunci icoenele din scoli? Sa lasam inimile sa se pronunte…

 3. lazar magda stefania Says:

  Imi plac icoanele foarte mult in special cele cu Iisus Hristos si cu maica Domnului.Eu am pictat o icoana pe sticla si am bagat-o intr-o rama in care ma rog in fiecare noapte si dimineata.Merg in fiecare duminica la biserica si as vrea ca oameni sa nu mai fie asa de rai sa fim mai buni daca sar putea.

 4. gabi dumitru Says:

  Am invatzat prima rugaciune,Tatal Nostru, la 16 ani,cumplit de altfel sunt un pic rau si antisemit ca si optziune , dar sa se ia din scoala sibolul cel mai frumos al ortodoxismului-ICOANA,este aberant,cui ar folosi,pentru ce ???

 5. Cristian LUNGU Says:

  Nu stiu cum se face ca CNCD a intrat intr-o asemenea “fibrilatie creativa” luand ca motiv pentru o asa enormitate, petitia UNUI SINGUR OM!
  Unde s-a mai auzit ca sa se dea o asemenea “recomandare”, de o asemenea importanta, doar pentru ca UN SINGUR OM nu suporta sa vada chipul Mantuitorului? Iar imediat dupa aceasta fapta total demonica, apar (ca prin farmec) cativa sarmani care sustin plini de “europenism democratic” libertatea si drepturile omului. A ce suna asta? Nu cumva a facatura? Din partea cui? Cine are, de fapt, interesul sa IL scoata pe Dumnezeu din sufletele romanilor?
  Iar daca domnii ziaristi sunt impotriva scoaterii icoanelor din scoli, de ce ii fac publicitate gratuita acestui domn Moise? De ce nu il ignora total?
  Pentru cine nu stie despre ce este vorba, vizionati filmele lui David Icke.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web