Search

Scrisori si contra-scrisori privind icoanele in scoli (3 decembrie 2006)

3/12/2006

Societatea civila ii cere ministrului Educatiei sa respecte recomandarea CNCD

Bucuresti, 3 dec/Rompres/ – O serie de 19 organizatii ale societatii civile ii solicita ministrului Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, sa dispuna cât mai urgent elaborarea unei norme interne prin care sa se reglementeze prezenta simbolurilor religioase in unitatile de invatamânt public, conform recomandarii facute de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Printr-o scrisoare deschisa facuta publica duminica, societatea civila arata ca responsabilitatea ministerului “este clara si nu poate fi evitata prin solicitarea ca Parlamentul sa decida in aceasta chestiune”.

Norma interna trebuie sa se fundamenteze pe principiile asigurarii exercitarii dreptului la invatatura si accesul la cultura in conditii de egalitate, respectarii dreptului parintilor de a asigura educatia copiilor potrivit convingerilor lor religioase si filosofice, respectarii caracterului laic al statului si autonomia cultelor, asigurarii libertatii de religie, constiinta si convingeri a tuturor copiilor in conditii de egalitate, afisarii simbolurilor religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamântului religios, se arata in scrisoarea deschisa.

Aceste principii vor asigura respectarea dreptului fundamental la libertatea de gândire, credinta si religie pentru toti copiii din România, indiferent de optiunile lor religioase sau filosofice sau ale familiilor din care provin, considera semnatarii documentului.

“Demersul nostru are ca obiectiv asigurarea respectarii drepturilor individuale ale tuturor cetatenilor, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare astazi in România. A lua in considerare numai drepturile unor cetateni, fie ei si in majoritate, si a sustine ca libertatea religioasa a acestora este ingradita prin solicitarea retragerii simbolurilor religioase din scoli, in afara unui cadru determinat, reprezinta o pozitie care nu tine seama de egalitatea in fata legii a tuturor membrilor societatii noastre.

Mai mult, declaratiile celor care doresc mentinerea simbolurilor religioase in scolile publice, fac referire la articole de legi si prevederi internationale care, de fapt, sustin punctul de vedere favorabil neutralitatii confesionale si deciziei CNCD”, se arata in documentul organizatiilor societatii civile.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a admis la sfârsitul lunii noiembrie petitia profesorului Emil Moise, care considera ca afisarea simbolurilor religioase este o forma de presiune asupra elevilor si cere retragerea icoanelor din scoli.

CNCD a recomandat Ministerului Educatiei sa ia masuri pentru ca icoanele sa fie folosite doar ca material didactic, la ora de religie Pe de alta parte, ministrul Mihail Hardau a adoptat o pozitie defensiva, trimitând problema la parlament.

De asemenea, autorul petitiei, Emil Moise, a declarat ca Ministerul Educatiei este in pericol sa-si piarda autoritatea in scoli daca nu respecta recomandarea, dar presedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, a precizat ca legea permite doar ca orice parinte sa atace in instanta ministerul, cu mari sanse de câstig.

Scrisoarea deschisa adresata lui Mihail Hardau a fost semnata de 19 organizatii neguvernamentale si mai multe persoane fizice, personalitati ale vietii academice si culturale. Printre acestia amintim pe Renate Weber, Corina Sirbu – etnolog, Academia Româna, filiala Cluj – Napoca, Lucian Maier – doctorand in filosofie, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Mariana Berbec-Rostas – jurista – Initiativa de drept, Institutul pentru o societate deschisa, Mihai Burcea – cercetator in istorie, mai multi jurnalisti ROMPRES.

 

 

O alta parte a societatii civile sustine pastrarea simbolurilor religioase in scoli

Bucuresti, 3 dec /Rompres/ – Asociatia Civic Media a transmis duminica o scrisore deschisa prin care arata ca “o minoritate extremista impune cu forta retragerea simbolurilor religioase din scoli.”

Demersul a fost adoptat ca o pozitie fata de solicitarea adresata ministrului Educatiei Mihail Hardau in aceeasi zi de alte 20 de organizatii neguvernamentale pentru elaborarea unei norme interne a MEdC de respectare a recomandarillor Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

“Dupa ce decizia CNCD privind eliminarea simbolurilor religioase din scoli a devenit publica, mii de profesori, elevi si personalitati ale României au dorit sa-si exprime protestul, semnând impotriva actului Consiliului in cadrul Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios.

Totodata, dupa cum bine stiti, cadrul legal nu va obliga sa impuneti aceasta Recomandare. De altfel, Decizia CNCD nici macar nu a devenit oficiala, conform legii Imediat ce va fi publicata de catre CNCD, impreuna cu argumentatia Colegiului CNCD, Asociatia Civic Media o va contesta oficial, inclusiv in instanta”, se arata in scrisoare.

Potrivit Asociatiei Civic Media, CNCD a discriminat imensa majoritate a României creând o tensiune artificiala in societate, motiv pentru care membrii Colegiului pot fi chestionati asupra capacitatii lor decizionale.

“Decizia eronata este contrazisa atât de Declaratia Universala a Drepturilor Omului, care prevede acordarea la morala si ordinea sociala existente, in cazul nostru, morala crestina, cât si de alte acte de jurisprudenta europeana, cum ar fi hotarârea Consiliului de Stat din Italia din februarie ac, in care s-a statutat ca prezenta crucifixelor in scolile publice nu constituie o discriminare fata de non-crestini, ci simbolizeaza in primul rând o traditie culturala si nationala”, se mai spune in protest.

Scrisoarea deschisa care sustine pastrarea simbolurilor religioase in scoli este semnata de reprezentantii oficiali ai tuturor religiilor din România si ai Secretariatului de Stat pentru Culte al Ministerului Culturii si Cultelor, Federatia Educatiei Nationale si Sindicatul “Spiru Haret”, insumând peste 120000 de membri, Asociatia pentru Protectia Familiei si Copilului, Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului, Uniunea Sindicala MediaSind si Societatea Ziaristilor din România – Federatia Sindicatelor din Intreaga Presa, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România, Asociatia 15 Noiembrie 1987 – Brasov, Asociatia 21 Decembrie 1989, Centrul Cultural Israeliano-Român, Fundatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, academicienii Mariana Nicolesco, Constantin Balaceanu Stolnici, Dinu C Giurescu, Eugen Mihaescu, Florin Constantiniu, Augustin Buzura, printre câteva mii de profesori, scriitori, jurnalisti si elevi.

Mai mult, marti, 28 noiembrie ac, reprezentantii Bisericilor Ortodoxa Româna, Evanghelica, Reformata, Evanghelica Lutherana si Armeana s-au intrunit in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei Ecumenice a Bisericilor din România si au hotarât in consens pentru mentinerea in spatiul public a simbolurilor crestine ca expresie a libertatii religioase.

In scrisoare se mai precizeaza ca dupa pozitiile transante ale Secretariatului de Stat pentru Culte, ale Bisericii Ortodoxe Române si a celei Romano-Catolice, si reprezentantii mozaici si musulmani si-au mai spus punctul de vedere.

Postat in atitudini | Nu sunt comentarii »

Comments are closed.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web