Search

Cultele din Romania sustin necesitatea pastrarii simbolurilor religioase in scoli

29/11/2006

Biserica Ortodoxa Romana

“Patriarhia Romana ia act cu ingrijorare de recomandarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) catre Ministerul Educatiei si Cercetarii de a reglementa ‘afisarea simbolurilor religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamantului religios’, care aduce atingere libertatii religioase, garantata de Stat prin articolele 29-30 din Constitutia Romaniei.

Prezenta simbolurilor religioase in salile de clasa nu este urmarea unei impuneri, ci rezultatul dorintei si consimamantului parintilor, profesorilor si elevilor in conformitate cu valorile religioase si culturale pe care le impartasesc. De aceea, o decizie de excludere ar reprezenta o masura brutala si nejustificata de restrangere a libertatii religioase, contrara principiilor democratice europene. O astfel de decizie ar conduce la discriminarea credinciosilor din Romania.

Mesajul simbolurilor religioase este incurajator pentru elevi, iar modelele propuse cultiva valorile morale si orienteaza spre bine viata omului. In numeroase comunitati din Romania, de diferite confesiuni, elevii, parintii si profesorii sunt atasati acestor valori, pe care le considera integrante educatiei si formarii personalitatii omului, cu o atitudine pozitiva si responsabila fata de sine si de societate.”

(Biroul de Presa al Patriarhiei Romane)


Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti

Lumea de azi e tot mai sesibila la problema libertatii. Societatea in care traim, datorita pluralismului care o caracterizeaza, incearca sa gaseasca cai si solutii la aceasta chestiune. Una dintre ele o reprezinta recenta rezolutie abuziva si discriminatoare a CNCD-lui referitor la problema simbolurilor religioase.

CNCD invoca crearea unui cadru de invatamant neutru. Motivatia de fond ramane aceea de a respecta identitatea constiintei oricarei persoane. Despre ce identitate este vorba? S-a ajuns oare la descoperirea identitatii ‘neutre’?

In calitate de Biserica catolica ne intrebam daca eliminarea din institutiile publice a simbolurilor religioase constituie o promovare a libertatii religioase in general si a libertatii de constiinta in special.

Care libertate si care om liber se simte lezat sau ingradit de simboluri care il transcend, care ii probun Calea spre Adevar pentru Viata, precum valorile morale ale caritatii, ale iertarii, ale milostivirii?

Credem ca problema recenta a ‘vizibilitatii’simbolurilor religioase este una artificiala sau chiar intentionala.

Ceea ce ne ingrijoreaza in decizia CNCD este ideologia confuza despre libertate. Aceasta asa zisa libertate are la baza in mod paradoxal o dogma. Este vorba de dogma relativismului in numele unei asa zise ‘neutralitati’.

Intentia de fond a este aceea de a-l scoate pe Dumnezeu din sfera publica si de a-l exila in sfera intima sau intimistica. Aceasta minoritate, insa, uita in mod voit ca societatea romanteasca este formata in marea ei majoritate din persoane profund ancorate in transcendent si ca acestea formeaza ‘polis-ul’. In consecinta decizia CNCD-lui de violare a sensibilitatii si a libertatii religioase a poporului roman constituie in sine o DISCRIMINARE.

Pentru Biserica catolica incercarea de eliminare a simbolurilor religioase nu poate fi expresia tolerantei care vrea sa protejeze deminitatea ateilor si a agnosticilor, ci este mai degraba expresie a constiintei care doreste sa-l stearga pe Dumnezeu din viata publica.

Nu simbolurile religioase ameninta libertatea de constiinta si neutralitatea statului ci mai degraba cinismul unei culturi secularizate care isi neaga propriile radacini, si care incearca sa construiasca o comunitate umana fara Dumnezeu si fara valorile morale ale Dumnezeului iubirii.” (Pr. Francisc Dobos, Purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Romano Catolice de Bucuresti)

Arhiepiscopia Armeana din Romania: Doar dracul fuge de icoane si de tamaie

“Nu am fost surprins cand am citit lista acelora care sustin initiativa domnului filosof Emil Moise de a elimina icoanele din scoli, am fost doar nedumerit de misiunea insusita de o parte a presei. Parca ne-am afla intr-o campanie organizata de scriitori si jurnalisti nihilisti care sustin teoria bolnavicioasa a unui filosof.

Nu m-ar mira nici daca demersul lor ar avea succes. In Romania postrevolutionara, totul este posibil datorita servilismului voluntar, propriu anumitor politicieni romani, dornici sa se alature fortelor militare (NATO) si economice (UE) fara ca aceste forte sa pretinda sacrificiile la care ei ii supun pe romani. Ignorand principiul “unitate in diversitate”, promovat de UE, politicienii nostri sunt gata de a demola orice valoare nationala, de a strange cureaua romanului pana la asfixiere, pentru ideea de aliniere la standardele Europei, pe principiul “imita ca sa fii inclus”. Trei exemple (ce apartin unor sfere diferite a expresiei politice) de servilism politic gratuit:
– oferirea spatiului aerian catre SUA in conflictul din ex-Iugoslavia;
– conditiile drastice de aderare la UE;
– eliminarea icoanelor din scoli dupa modelul francez al interzicerii insemnelor religioase in scoli.

Am sa ma opresc asupra ultimului gest care vine nu pe fondul acceptarii constitutionale a sintagmei de “stat laic”, ci, in fapt, pe fondul existentei unui stat ateu postrevolutionar. Imi bazez afirmatia pe actiunile politice desfasurate din decembrie 1989 pana astazi si am sa creionez urmatoarele:

Conducerea lui Ion Iliescu a scos din cadrul parlamentar Biserica. Daca de la inceputurile constiente ale regiunilor romanesti Biserica s-a aflat intotdeauna in Sfatul Tarii, Parlament (Legea cultelor religioase a lui N. Iorga 1928), Marea Adunare Nationala (in perioada comunista), Ion Iliescu a desfiintat statutul de senator de drept al sefilor de cult, transferand puterea legislativa in cadrul minoritatilor etnice, inexistente ca for parlamentar inainte de 1989. Nu am sa fac referire la neintelegerile patrimoniale si financiare survenite intre Biserici (totalitatea apartenentilor unui cult si patrimoniul mobil si imobil al acestora) si organizatiile minoritare parlamentare, ci doar unele efecte ale acestei masuri.

1. Nu exista, pana in prezent, o lege de functionare a cultelor religioase;
2. Se promulga legi discriminatorii (paralela intre Legea 10/2001, de redobandire pe cale administrativa a bunurilor imobiliare, si OUG 94/2000, nefunctionala datorita neconstituirii comisiei speciale si modificata prin nenumarate interventii parlamentare pana la forma finala L 263/2006 prin care, de exemplu, cultele nu primesc despagubiri pentru imobilele demolate, cu toate ca Legea 10/2001 acorda despagubiri persoanelor fizice si exclude in mod expres cultele religioase din incidenta Legii 10).
3. Promulgarea unor legi care desfid caracterul national, profund crestin, asa cum este cazul “noului curent jurnalistico-filosofic iconoclast”.

Am sa inchei filosofand, caci filosofia se pare ca salveaza Romania. Domnul Emil Moise se doreste a fi un vajnic aparator al drepturilor copiilor atei, dar insusi conceptul de ateu nu-i sustine teza. Ateul este indiferent, neutru, in ceea ce priveste simbolurile divine, el Il neaga pe Dumnezeu, nu Il combate. Doar dracul fuge de icoane si, eventual, de tamaie, fiind potrivnic lui Dumnezeu.” (Preot Paul Bogdan, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Armene din Romania)

Bagas Sanghirai, Muftiul Cultului Musulman: “Romania nu trebuie sa preia modele straine”

Cum comentati demersul CNCD privind eliminarea simbolurilor religioase din scoli?

Ceea ce se intampla in Romania, prin toate aceste discutii contradictorii, ar trebui sa ne ingrijoreze, atat pe noi, liderii religiilor din aceasta tara, cat si pe enoriasii pe care ii pastorim. Pentru ca Europa se confrunta cu o lipsa de credinta, iar noi, romanii, dam dovada de o foarte mare credinta si de un mare respect fata de Dumnezeu. De aceea, eu nu consider o discriminare religioasa prezenta simbolurilor religioase in scoli sau in alte institutii publice, astfel incat acestea sa fie date la o parte. Dupa cum se stie, in Romania exista oficial 18 culte, iar noi, comunitatea musulmana, traim de mai bine de opt secole pe aceste meleaguri. Iar existenta unor alte simboluri religioase in institutiile publice nu ne-a deranjat niciodata si nici nu ne deranjeaza. Cred ca, de fapt, sub pretextul acestei ipoteze, potrivit careia se face o discriminare la adresa celorlalte culte, se incearca sa se intre subversiv in scoli, dupa care se va intra si in institutiile de stat. Se tinteste ca incet-incet, religia sa dispara din sanul societatii.

Credeti ca nu se vor opri la scoli?

Ei nu se vor opri aici, pentru ca uitati ce s-a intamplat si in Franta si in Anglia. As vrea sa spun ca eu nu traiesc in Anglia, eu traiesc in Romania. Si nu inseama ca modelul pe care il are Anglia, Franta sau alt stat occidental trebuie sa-l aplicam litera cu litera in Romania. Daca noi vom da la o parte cate putin din valorile noastre culturale si cele religioase si vom incepe sa imitam in totalitate Occidentul, cred ca Romania risca sa -si piarda in totalitate aceste valori. Iar asta va fi un lucru foarte grav la adresa intregii societati.

Intentionati sa faceti vreo recomandare Ministerului Educatiei?

Da, dar am sa discut si cu liderii celorlalte confesiuni si ai celorlalte culte din Romania acest lucru. Subliniez insa ca noi, comunitatea musulmana din Romania, nu trebuie sa fim asemanati cu celelalte comunitati musulmane care traiesc in Occident, in sensul ca noi avem o istorie comuna cu poporul roman, avem martiri musulmani care s-au jertfit pentru apararea acestui stat, si nu trebuie sa fim facuti teroristi sau extremisti, asa cum se intampla in alte tari. Si vreau sa amintesc aici ca Dobrogea este un exemplu de viata care trebuie urmat de toti occidentalii. Repet: Romania nu trebuie sa preia modelul altor tari in privinta eliminarii valorilor religioase sau culturale. Romania are traditie, are religie si are o cultura bogata. Daca ii lipseste ceva este doar partea financiara, nu spirituala. Tocmai de aceea se atenteaza si aici.

Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatii Evreilor din Romania: “E mai bine sa te afli intr-o casa cu insemnul lui Dumnezeu”

Cum apreciati demersul CNCD de a reglementa prezenta simbolurilor religioase in institutiile de invatamant?

Pot vorbi doar din punct de vedere strict personal. Cred ca problema trebuie pusa in contextul romanesc. Daca se ia modelul francez, situatia este cu totul alta decat la noi. Conditiile din Romania difera de ceea ce se intampla in alte locuri. Iar scoaterea la lumina a simbolurilor religioase, dupa 1989, a fost un mare castig al acelui moment. Indiferent de religie, toata lumea a inceput sa fie prezenta in lacasurile de cult, sa-si afirme apartenenta la o religie. Sa nu uitam, deci, ca promovarea religiei si in scoli, si in armata, si de ce nu, si prin forma simbolurilor religiei, a fost un mare castig. Din acest punct de vedere, cred eu, trebuie sa ne gandim la ceva la care sa nu renuntam usor. Apoi, in acest context general, cred ca pentru un elev crestin ortodox, unul protestant, unul catolic, unul evreu sau unul musulman nu poate fi ceva jenant sa aiba un semn al lui Dumnezeu in scoala. Si sa nu uitam ca marea majoritate a celor care invata este de religie crestina. Chiar daca exista o educatie de alt gen, poporul roman este un popor crestin in cea mai mare parte. Parerea mea este ca nu trebuie exagerat, si fata de situatii in care sunt elevi care provin din medii in care nu se da crezare credintei religioase, asta este o alta problema. Este totusi o libertate a celor multi, un drept castigat de crestinii din Romania. Personal, nu vad un impediment ca simbolurile religioase sa ramana. Pot sa spun ca acelasi lucru este si in aula Parlamentului. Acolo exista simbolul credintei crestine, o cruce impozanta, si ne perindam la tribuna Parlamentului si oameni de alte religii sau oameni fara religie. Nu stiu daca asta a creat vreo problema. Sigur ca, daca este vorba de o scoala a cultului musulmanilor, acolo pot fi puse insemnele musulmanilor sau daca este o scoala evreiasca, desi nu prea avem asa ceva, se pot pune insemnele noastre.

Cred ca este o batalie care nu isi are rostul la noi, cand sunt si acum doritori de religie, de credinta. As vrea sa va mai spun un lucru, pe care il stiu de la tatal meu. E mai bine sa te afli intr-o casa cu insemnul lui Dumnezeu, decat intr-o casa fara insemnul lui Dumnezeu. Chiar daca acest semn difera de semnul credintei tale. Spiritul ecumenic ne indeamna spre a incuraja o prezenta a unui insemn al lui Dumnezeu oriunde se poate.

Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania – AIDROM

A XII – a Adunare Generala, Bucuresti
Consens cu privire la mentinerea in spatiul public a simbolurilor crestine ca expresie a libertatii religioase

La 28 noiembrie 2006 reprezentantii Bisericilor Ortodoxa Romana, Evanghelica CA, Reformata, Evanghelica Lutherana si Armeana s-au intrunit in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei Ecumenice a Bisericilor din Romania—AIDRom.

Adunarea Generala anuala a avut pe agenda intrunirii ca principale teme de discutie:
1. raportul anual al Presedintelui AIDRom IPS Nifon, Arhiepiscop al Targovistei;
2. raportul anual al Secretarului Executiv AIDRom Christian Peter Teodorescu si al coordonatorilor de departamente;
3. perspectiva dezvoltarii ecumenismului in Romania si Charta Oecumenica in context romanesc;
4. auditul situatiei financiare 2005 si aprobarea bugetului pentru anul 2007;
5. evaluarea Adunarii Generale a Consiliului Mondial al Bisericilor – februarie 2006, Porto Alegre;
6. Cea de-a Treia Adunare Ecumenica Europeana – Sibiu, septembrie 2007.

Rapoartele de activitate au reliefat preocuparile deliberativului si executivului AIDRom de a duce la indeplinire Strategia 2006-2008. S-au subliniat realizarile importante in domeniul programelor ecumenice, sociale, de mediu, de urgenta si ajutor in caz de calamitati, precum si in domeniul minoritatilor, al drepturilor omului si al dezvoltarii capacitatii Bisericilor de a initia si implementa programe in folosul comnunitatii.

In raportul sau Presedintele IPS Nifon a subliniat dezvoltarea dialogului ecumenic si a relatiilor interconfesionale din Romania, insa a accentuat faptul ca dialogul cu o parte a societatii in special cu agnosticii si cu unii activisti ai drepturilor omului care distorsioneaza sensul libertatii religioase si vor scoaterea manifestarilor ei in afara sferei publice trebuie aprofundat.
In acest sens, reiterind valorile dialogului, membrii Adunarii Generale au fost in consens cu privire la mentinerea in spatiul public a simbolurilor crestine ca expresie a libertatii religioase.

Evaluand dinamica relatiilor dintre comunitatile religioase din Romania in perspectiva Chartei Oecumenica, invitatul special la Adunarea Generala Prof. Dr. Stefan Tobler a subliniat recomandarile adoptate la Seminarul Ecumenic organizat de AIDRom la Brasov in 2003. De asemenea, a subliniat sensul profund al dialogului ecumenic care este definitoriu cand vorbim despre identitatea personala sau confesionala.

IPS Nifon a prezentat Adunarii Generale concluziile Celei de-a 9-a Adunari Generale a Consiliului Mondial al Bisericilor pe care le-a evaluat din perspectiva Bisericilor din Romania.

Eminenta Sa Dl. Ep. Dr. D.D. Christoph Klein a dezvoltat pentru participantii AG evolutia pregatirilor Celei de-a Treia Adunari Ecumenice Europene—Sibiu 2007 subliniind semnificatia alegerei unui context majoritar ortodox.

Preafericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a primit din partea Adunarii Generale a AIDRom o delegatie incluzand pe Eminenta Sa Domnul Episcop Christoph Klein al Episcopiei Evanghelice CA Sibiu, precum si reprezentantii organizatiilor ecumenice internationale prezenti la reuniune. Preafericitul Parinte Teoctist a subliniat importanta dialogului ecumenic si a apreciat lucrarea si stradaniile AIDRom de a consolida si dezvolta ecumenismul in Romania, impreuna cu programele specifice AIDRom-ului.

Au fost, pe rand, dezbatute si adoptate rapoartele prezentate de catre coordonatorii de departamente: Formare Ecumenica, Ajutor Inter-Bisericesc si Dezvoltare inclusiv probleme de mediu, Raspuns de Urgenta in caz de calamitati, Pace si Reconcilere.

Bugetul pentru 2007 si reactualizarea strategiei precum si planurile de actiune 2007 au fost de asemenea dezbatute si aprobate.

Adunarea Generala a luat sfarsit prin adoptarea prezentului comunicat care va fi remis prin reprezentantii oficiali tuturor Bisericilor Membre.

MEMBRII ADUNARII GENERALE

PENTRU CONFORMITATATE
COMISIA PENTRU REDACTAREA COMUNICATULUI

Rev. MIKLOS MENESSY
Pr. Ioan Arpas
Mihail Brinzea, M. Th.
28.11.2006

(Sursa acestor materiale este cotidianul Ziua)

Postat in stiri | 4 Comentarii »

4 Responses

 1. Ioan Chivari Says:

  Sunt greco catolic. Salut şi sprijin iniţiativa *Salvaţi icoanele copiilor*. Este trist că Dl Moise cadru didactic nu ştie că icoana a fost de secole şi va rămâne material didactic, oriunde ar fi expusă. Prin iniţiativa sa Dl Moise a anunţat lepădarea de ortodoxie, pe care cred că nici nu a cunoscut-o vreodată. Propun să se facă un referendum în toate instituţiile de învăţământ referitor la această problemă. Îmi pun întrebarea; cum a ajuns copilul Dl Moise de religie ortodoxă să fie discriminată. De către cine? De majoritate!? sau minoritatea are atitudine discriminatorie faţă de majoritate!? Domnule Moise întreabă mamele care au avut copii în război ce importanţă are o imagine a persoanei care este importantă pentru tine. Fie ca Moş Nicolae (chiar dacă esţi un necredincios) să-ţi aducă darul Sf.Augustin ** Prea târziu te-am iubit Doamne
  Toate cele bune

 2. Angelica - Canada. Says:

  Doamne Ajuta !

  Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa nu lasam necredinciosii sa ne biruiasca …Salvati credinta, salvand…. raufacatorii impotriva sfintelor icoane, care sant ferestre catre Dumnezeu.

  O, om!

  de Sf. Ioan Iacob Hozevitul

  O, om ce mari raspunderi ai

  De tot ce faci pe lume,

  De tot ce spui in scris sau grai,

  De pilda ce la altii dai,

  Caci ea mereu, spre iad, sau rai,

  Pe multi o sa-i indrume.

  Ce grija trebuie sa pui

  In viata ta, in toata,

  Caci gandul care-l scrii sau spui,

  S-a dus, in veci nu-l mai aduni

  Si vei culege roada lui,

  Ori viu, ori mort, odata.

  Ai spus o vorba, vorba ta,

  Mergand din gura-n gura,

  Va n-veseli sau va-ntista

  Va curati sau va -ntina,

  Rodind samanta pusa-n ea

  De dragoste sau ura.

  Scrii un cuvant: cuvantul scris,

  Ramane-n urma drum deschis

  Spre ocara sau slava.

  Ai spus un cantec,

  Versul tau, ramane dupa tine,

  Indemn spre bine, sau spre rau,

  Spre curatie , sau desfrau,

  Lasand in inimi rodul sau,

  De har sau de rusine.

  Arati o cale, Calea ta

  In urma ta nu piere,

  E calea buna, sau e rea

  Va prabusi, sau va-ntina,

  Vor merge suflete pe ea,

  La pace, sau durere.

  Traiesti o viata, viata ta

  E una, numai una

  Oricum ar fi, tu nu uita,

  Cum ti-o traiesti, vei castiga

  Ori fericire pe vecie,

  Ori chin pe totdeauna.

  O, om ce mari raspunderi ai!

  Tu vei pleca din lume,

  Dar ce ai spus prin scris, sau grai,

  Sau lasi, prin pilda care-o dai,

  Pe, multi, pe multi, spre iad sau rai,

  Mereu o sa-i indrume.

  Daci nu uita : Fii credincios!

  Cu grija si cu teama

  Sa lasi in inimi luminos

  Un semn, un gand, un drum frumos,

  Caci pentru toate, ‘nendoios,

  Odata, vei da seama.

  Amin

 3. Lucia Says:

  Lăudat să fie Isus!Sunt o persoană crescută în timpul comunismului, fără ore de religie şi fără vreo icoană în clasă. Acest lucru nu trebuie să recidiveze! Lăsaţi copiii să meargă la Isus! Nu se naşte nimeni ateu, aşa că trebuie să evităm să-i obligăm pe copii să devină atei prin comportarea noastră, a adulţilor!

 4. cristina caucar Says:

  Nu avem un stat laic, suntem un popor religios!Statul nu poate fi altceva decat expresia a ceea ce caracterizeaza poporul. Si noi nu am luptat pt liberatea de a ne exprima, de a ne manifesta religios?
  Daca se produc modificari in constitutia statului, acestea nu trebuie sa vizeze sacralitatea si sa modifice legi pt care am jertfit atata sange in ’89

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web