Search

Personalitati pentru icoane (IV)

28/11/2006

Dr. docent Ion Gherman, Presedinte al Societatii Culturale “Tinutul Herta”: Sa nu incurajam exagerarile!, mai ales atunci cand lovesc in drepturile elementare ale copiilor nostri

Romanii, care din punct de vedere religios sunt crestini-ortodocsi apar in descrierile lui Dimitrie Cantemir ca „profund credinciosi”. Perioada de totalitarism comunist, de care am avut din nefericire parte, aproape o jumatate de secol, desi i-a traumatizat psihic nu i-a indepartat de Biserica, aceasta fiind si astazi institutia care se bucura de cea mai ridicata credibilitate in randurile lor.

Personal, sarcinile pe care, ca medic, le-am avut periodic de-alungul anilor, in cadrul unor actiuni de salubrizare a mediului sau a altora, care vizau combaterea unor boli transmisibile, mi-au permis, ca favorizat de un asemenea prilej mai rar, sa intru in casele a sute si sute de gospodarii pe care le-am intalnit in mediul rural din principalele noastre provincii: Moldova, Muntenia, Oltenia si Transilvania, in care am activat.

Ori, acest lucru, m-a dus printre altele si la constatarea ca in casele taranilor nostri, icoanele sunt o prezenta constanta. La aceasta trebuie sa mai adaug si faptul ca intr-o camera mai ingrijita in care gospodarii il primesc pe Preot, in Ajunul Craciunului si la Boboteaza, am fost nu in putine cazuri, impresionat de prezenta pe un perete al camerei respective a 7-8 sau chiar mai multe icoane, care grupate si frumos aranjate, formau mici iconostase.

Icoanele, aceste obiecte de cult pictate pe lemn (mai rar sculptate) contin aproape regulat diferite scene religioase sau figurile unor sfinti. In Transilvania si mai rar in Nordul Moldovei am descoperit si frumoase icoane pe sticla in care pe langa o cromatica destul de variata, se poate vedea si gustul rafinat in care autorul lor a folosit culorile complementare. Asemenea icoane imbogatite uneori si cu elemente florale, alaturi de blidarele cu farfurii colorate si de cele cu stergare brodate devin si reusite obiecte de decor interior.


Pe langa toate acestea care vorbesc de talentul mestesugarilor nostri populari, mai multe despre credinta celor mari din aceste case, le spun insa grija cu care parintii tin sa atarne o icoana deasupra patului copiilor si o iconita pe care acestia tin s-o aseze chiar deasupra leagnului celui mai mic locatar.

Crescuti in familie intr-o asemenea atmosfera calda si traditional crestineasca, micii scolari se bucura atunci cand si in salile claselor in care se instruiesc, intalnesc simboluri ca acelea pe care le-au lasat acasa. Si putem afirma ca au acest drept atata vreme cat traiesc intr-o tara libera si democrata si cand religia in care au crescut si cresc, este religia majoritarilor. Ideea ca asemnea simboluri crestinesti „ar reprezenta o discriminare fata de copiii agnostici sau de alte confesiuni”, o gasim cu totul neintemeiata, atata vreme cat noi romanii in marea noastra intelegere si toleranta nu vom reprosa de pilda musulmanilor daca acestia vor afisa semiluna intr-o scoala musulmana din tara noastra.

Sa lasam deci copiilor nostri dreptul de a se bucura respectand traditia si ceea ce au invatat bun in „cei 7 ani de acasa”.

Dl. profesor Emil Moise din Buzau ar trebui sa stie (si suntem siguri ca stie) ca la originea cazurilor de obraznicie, impertinenta, indisciplina sau chiar de teroare, din unele scoli, nu stau crucile sau icoanele de pe peretii claselor din scolile respective. Cum insa dl. Emil Moise pare ca si-a castigat un „nume” prin opozitia fata de ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului in Parcul Carol, noi, impresionati de aceasta „consecventa” a buzoianului, il sfatuim pe acesta sa-si reaminteasca de ceea ce sustinea printre altii si marele ganditor si scriitor illuminist francez, Voltaire, cand afirma: Si Dieu n-existait pas il faudrait l’inventer.

Ar fi de asemenea indicat ca dl Moise sa aiba in vedere si o cugetare din „Maximele si reflectiile” lui Vauvenargues, in care acesta sustine ca Oamenii sunt mai increzatori in datinile si traditiile stramosilor decat in judecata lor.

Postat in atitudini | 1 Comentariu »

One Response

  1. aurica viscu Says:

    Daca pana si de icoanele din scoli se pot lega afisand aceasta ca o “discriminare”, atunci nu avem decat sa ne asteptam la ce e mai rau din partea acestor asa zisi “luptatori pentru democratie” ce vor sa se instaureze “dreptatea” pentru toti.
    Am o mare curiozitate….dl. Emil Moise este botezat? Si daca da, in ce religie?
    Pentru cine a pornit aceasta cruciada? Sau mai bine zis ce se ascunde in spatele acestei”discriminari”?

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web