Search

Doar dracul fuge de icoane si de tamaie

27/11/2006

Daniela Sontica: Doar dracul fuge de icoane si de tamaie, aparut in Jurnalul National – 27.11.2006

Nu exista o lege care sa interzica afisarea icoanelor si simbolurilor religioase in locuri publice. Dreptul la libertatea de constiinta religioasa contra dreptului la aceeasi libertate.

Cand intra la ora, Emil Moise le spune elevilor: “Daca nu dati icoana asta jos de pe perete, nu va tin ora!”. Stim acest lucru de la Paul Negoita, inspectorul scolar pe probleme de religie de la Buzau, caruia i s-au plans atat profesorii de religie si dirigintii, cat si copiii care sunt astfel intimidati de profesorul amintit.

PROCESE. Emil Moise preda filosofia la un liceu cu profil agricol din Buzau si are acest ideal: vrea sa dispara toate icoanele de pe peretii claselor in care intra. Si orice desen cu tenta religioasa ori cruce sau altceva care aminteste de Dumnezeu. Daca le vede pe holurile scolii, se enerveaza si mai tare. Nu se mai simte liber in constiinta sa religioasa. Sustine ca nici copiii nu sunt liberi daca vad icoanele acolo. S-a hotarat de aceea sa ceara scoaterea acestora din spatiile de invatamant. A intentat doua procese Inspectoratului Scolar Judetean Buzau. Inspectorul Negoita: “Au fost doua acuzatii: prima – ca fiica dansului ar fi lezata in drepturile sale de prezenta simbolurilor religioase, iar a doua – legata de ceilalti copii, care crede dansul ca ar fi si ei lezati in drepturile lor. Instanta a respins cererile sale, intai pentru ca nu avea baza legala, iar apoi, solicitarea venea din partea unui parinte ortodox, copilul lui mergea la orele de religie, iar el, ca parinte, nu a facut cerere pentru ca fiica sa sa nu mearga la aceasta ora, conform legii. A fost respins si al doilea cap de cerere: nu s-a putut constata care erau drepturile incalcate ale celorlalti copii, intrucat nu a fost nici o cerere din partea parintilor lor. Si nici la Inspectoratul Scolar Judetean Buzau nu exista vreo plangere sau reclamatie de acest gen”. Emil Moise nu numai ca nu vrea icoanele pe peretii claselor de curs, dar si ora de religie in sine il deranjeaza. “Desi spune ca nu are nimic cu ora de religie, el a depus numeroase memorii pentru ca sa nu mai existe titularizare pentru aceasta ora”, spune inspectorul Negoita. “Nu se incalca nici un drept al nimanui in scolile de la Buzau. Este normal ca elevii, cu dirigintele lor, la inceputul anului scolar, cand primesc sala de curs, sa o infrumuseteze cum vor. Si daca ei vor sa puna o icoana, nu ii opreste nimeni, dupa cum nimeni nu ii obliga sa o faca”, mai spune pr. prof. dr. Paul Negoita.


PETITII. Petitia formulata de Emil Moise “privind retragerea simbolurilor religioase din unitatile publice de invatamant” si inaintata Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) la data de 12 august 2006, sustinuta de cateva nume sonore, s-a soldat cu o “recomandare” din partea CNCD catre Ministerul Educatiei si Cercetarii de a afisa aceste simboluri doar in cabinetele de religie si numai in institutiile cu profil religios. Asociatia Civic Media si reprezentantii societatii civile au semnat si adresat recent, la randul lor, o petitie aceluiasi CNCD, in care se arata ca Emil Moise si cei impreuna semnatari cu el jignesc si lezeaza 18.806.428 de crestini ortodocsi din aceasta tara si ca nu exista o lege care sa interzica prezenta simbolurilor religioase in spatiul public din Romania, dupa cum nici in Uniunea Europeana nu exista. In incheierea petitiei se arata: “Atata vreme cat in Romania este promovat respectul fata de simbolurile altor religii in contra libertatii de exprimare, cum a fost in cazul caricaturilor profetului Mahomed, apreciem ca discriminatorie fata de cei 18.806.428 de crestini ortodocsi, ca si fata de cei peste 2.000.000 de crestini de alte confesiuni o eventuala decizie de eliminare a simbolurilor crestine din scolile publice”.

OPINIE. Iar daca societatea civila si Biserica au luat pozitie astfel, si un reprezentat al Bisericii armene din Romania se arata indignat de reactia profesorului buzoian: “Domnul Emil Moise se doreste a fi un vajnic aparator al drepturilor copiilor atei, dar insusi conceptul de ateu nu-i sustine teza. Ateul este indiferent, neutru, in ceea ce priveste simbolurile divine, el il neaga pe Dumnezeu, nu il combate. Doar dracul fuge de icoane si, eventual, de tamaie, fiind potrivnic lui Dumnezeu”, spune pr. Paul Bogdan, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Armene din Romania.

Postat in articole | 8 Comentarii »

8 Responses

 1. Alexandrina Says:

  Am fost odata la Muzeul Taranului Roman si mi-au dat lacrimile de jale. Mi se pare incredibil, ce-am fost si ce-am ajuns…. Mare pacat. Ar trebui sa nu se intample, daca am mai avea o constiinta de neam. Eu tot mai sper ca n-o sa disparem. Doamne ajuta!

 2. maria dragnea Says:

  Vorbiti de lobertatea de exprimare? cine ii da dreptul fanaticului sa vb in numele copiilor? Sa-i lase pe ei sa aleaga .Ce rau fac icoanele?
  Cum se numeste credincios ? acesta este o fata a satanei pe care o deranjeaza infatisarea lui Fiului lui Dumnezeu. Numai dracul fuge de icone si tamaie!

 3. viorel preda Says:

  Acest om Moise,trebuie pomenit la slujbele Bisericii,daca este botezat,de catre rude,prieteni,si cei care il iubesc.

 4. Andrei Popa Says:

  Eu sunt de parere ca are si legatura cu francmasoneria!!!!

 5. nm Says:

  Francmasoneria nu are legatura cu ateismul, Moise se declara ateu. 😉

 6. Maria Says:

  Acest om minuscul, Emil Moise, nu vede Lumnina şi nu se iubeşte decât numai pe sine. El nu înţelege că Dumnezeu l-a făcut pe el şi că Dumnezeu a insuflat în el viaţa şi că lui Dumnezeu îi datorează tot respectul. Ce ar face el dacă fiica lui l-ar da afară din casă pe el care a contribuit cu ceva cât de cât la procreerea ei? I-ar place?
  Este exact acelaÅŸi lucru…
  Unde nu este Dumnezeu şi Lumina Sa călăuzitoare, este celălalt, cel rău şi viclean, care îndeană mereu spre ignoranţă şi neascultare.
  Toate tezele pe care le susţine acest om sunt false şi prin tot ceea ce susţine el se pune pe el mai presus de Dumnezeu.
  Una dintre virtuÅ£ile omului se numeÅŸte smerenie ÅŸi după cum vedem dânsul nu are aÅŸa ceva, iar în popor se spune că este bine ca omul să-ÅŸi vadă lungul nasului…
  Dacă fiica acestui om se va căsători, cine o va cununa? Dacă va avea copii, cine îi va boteza? Dacă cineva îi va muri, cine îl va îngropa? Nu cumva se va duce el la Dumnezeu în Sfânta Sa Treime şi într-o Biserică, cerând acest serviciu religios? Ce a face el şi familia lui dacă Dumnezeu i-ar întoarce spatele aşa cum face el acum? Acest om preaslăveşte toate slăbiciunile şi viciile omeneşti şi gândirea sa limitată, în numele cărora s-a pornit cu toate acceste demersuri în justiţie. Acest domn nu poate fi profesor nici de filozofie şi nici de altceva în faţa unor copii, deoarece confundă viciile omului cu drepturile omului şi nu are o scară corectă a valorilor. Atunci pe cine şi ce poate el învăţa, atâta timp cât are lacune atât de serioase în cunoaştere şi în cultura personală?
  ÃŽn acest moment acest om slujeÅŸte întunericului…

 7. maria Says:

  Un profesor e formator de caractere cica!?
  Ce ar putea sa-i invete pe copii acest neterminat?
  Pana la urma el este un angajat in slujba educarii copiilor.
  Parintii ar trebui sa se intalneasca si sa fie supusa la vot decizia daca acest individ este dorit de dansii sa fie pedagog si profesor pentru copii lor!Iar el sa se spuna votului majoritatii ,ca altfel e posibil a acesti parinti care trudesc pentru copii lor si care contribuie fiecare la bugetul de stat din care e platit acest om dezorientat , sa-si retraga copii de la scoala!
  El e singur si a iesit ca paduchele in frunte.
  S-a mai facut remarcat si prin altceva ?
  Eu n-am auzit sa se planga ca este lezat de prezenta icoanelor unul de alta religie.
  Doar Moise se simte lezat.Nu-l opreste nimeni sa-si ia talasita.
  Iadul il asteapta cu drag fara icoane !

 8. loredana d Says:

  locuiesc in buzau si as dori sa spun decat un singur lucru.daca domnul moise spune ca e ortodox,de ce nu a dat in judecata pe cei ce aproba pornografia sau alte lucruri care duc omenirea la ce e mai rau?dc il deranjeaza icoanele.ca parinte vreau ca in clasa copilului meu sa fie chipul lui dumnezeu in scoli

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web