Search

Sindicatele din invataamant nu doresc eliminarea simbolurilor religioase din scoli

24/11/2006

Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale (50.000 de membri): “Icoanele romanilor nu pot fi rupte din sufletele lor”

Sustineti apelul Civic Media si al sindicatelor din media?

Sustinem acest apel. Am semnat, de altfel, pentru sustinerea lui, petitia pe care am primit-o de la dl. Victor Roncea. Consideram ca asa-numitul Consiliu National de Combatere a Discriminarii ar trebui, mult mai realist, sa se numeasca Consiliul National de Incurajare a Discriminarii, pentru ca, dand curs unei cereri aberante a unei persoane care are niste interese ascunse ori probleme cu capul, vrea sa impuna scoaterea icoanelor din scoli. Acest popor are, de mii de ani, traditia de a avea icoanele nu numai in biserici, ci si acasa, la locul de munca – oriunde oamenii isi duc existenta. Este o traditie, nu este numai un simplu element de religie. Or, a incalca acest drept elementar de exprimare inseamna o incalcare grava a drepturilor cetatenesti, asa incat acest CNCD a dat o decizie de incalcare grava a drepturilor omului. Este inadmisibil. Asa ceva nu poate fi tolerat, iar icoanele romanilor nu pot fi rupte din sufletele lor, de catre toti cei care viseaza ca in felul asta isi vor face mendrele in Romania. O majoritate nu poate fi calcata in picioare de tot felul de descreierati.

Ati comunicat profesorilor ca icoanele raman pe pereti?

Ei ne-au comunicat noua lucrul asta, pentru ca noi le reprezentam interesele pe care ei le exprima, iar profesorii doresc ca icoanele sa ramana acolo, in locurile de suflet pe care ei si elevii lor si le-au ales. Nu avem nimic impotriva ca, in situatia in care exista elevi sau profesori care au alte convingeri religioase – si daca le intra in obicei, in dorinta lor, sa-si puna insemnele religioase ale cultelor respective -, s-o faca. Eu nu cred ca, vreodata, un ortodox roman s-ar simti deranjat daca vede o cruce catolica – daca tot ne referim la crestini -, sau o icoana sau statueta a catolicilor, sau insemnele din Coran sau mai stiu eu ale carei religii. Este o aberatie – daca cineva sustine contrariul, minte. Noi am fost intotdeauna cat se poate de intelegatori cu orice credinta in Dumnezeu, pentru ca noi, ortodocsii, stim ca Dumnezeu e numai unul, indiferent de forma pe care religia unuia sau altuia o imbraca, si de numele pe care o religie sau alta il dau lui Dumnezeu. (Magda Severin, Ziua, 24.11.2006)
(Ascultati interviul cu Catalin Croitoru)

Marius Nistor, presedinte executiv al sindicatului “Spiru Haret” (70.000 de membri): “Nu vom tolera ca simbolurile religioase sa fie eliminate”

Ati primit apelul sindicatelor din presa “Nu scoateti icoanele din scoli”. Ce ati raspuns?

Am primit apelul colegilor nostri din presa si raspunsul nostru nu poate fi decat unul singur: Nu suntem de acord cu initiativa declansata de acel coleg din Buzau, care solicita scoaterea icoanelor din scoli. Este un lucru anormal intr-o societate care trebuie sa devina cat mai normala posibil. Este suficient ca am trecut prin 45 de ani de comunism, 45 de ani in care acea dictatura a incercat sa ne transforme intr-o natiune de atei. Nu mai putem tolera ca simbolurile religioase sa fie eliminate din unitatile scolare. Trebuie tinut cont de urmatorul lucru: icoanele sunt realizate de catre copii. Este dorinta lor. Atat timp cat copiii nu se simt lezati de eliminarea icoanelor, si cat parintii sunt de acord cu mentinerea lor in unitatile scolare, nu vad de ce acest lucru ar trebui impiedicat. Respect credinta oricui, respect credinta musulmana, nu m-ar deranja sa vad un citat din Coran care sa apara intr-o unitate scolara, nu m-ar deranja sa vad un crucifix catolic, care sa apara intr-o unitate scolara, asa cum sunt de acord ca icoanele ortodoxe sa apara in unitatile scolare. Respect si ii inteleg pe cei care sunt liber cugetatori, dar asta nu inseamna ca o minoritate trebuie sa impuna unei majoritati ortodoxe. Asa ca eu consider ca nu este cazul ca, printr-o decizie arbitrara, sa atentam la libertatea religioasa, pentru ca asta se intampla, pana la urma. Nu vreau sa ne intoarcem la acele perioada de trista amintire.

Veti comunica profesorilor ca icoanele raman in scoli?

Profesorii sustin in totalitate acest lucru. Sunt multe sali de clasa care au o icoana postata in interior. Copiii se simt altfel. Traim o perioada in care copiii se duc la biserica. Nu mai suntem in situatia de a evita sa mergem la biserica pentru ca este cineva de la Securitate, de la Partid sau din alta parte care ne urmareste. (M. Severin, Ziua, 24.11.2006)
(Ascultati interviul cu Marius Nistor…)

– Multumim cotidianului Ziua pentru permisiunea utilizarii unor materiale –

Postat in atitudini | Nu sunt comentarii »

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web