Search

Personalitati pentru icoane (III)

24/11/2006

Academician Florin Constantiniu: Invatatura crestina, leacul tamaduitor al lumii

“Revenirea la practici ale ateismului comunist – izgonirea simbolurilor religioase crestine din scoli – este un fenomen pe cat de surprinzator, pe atat de daunator. Nu cred ca icoanele mutileaza in vreun fel sufletele elevilor. Dimpotriva: intr-o epoca in care confuziile si rasturnarile de valori sunt coplesitoare, invatatura crestina ce cheama la iubirea aproapelui si la savarsirea binelui este un leac – poate unicul tamaduitor. Se mai adauga o realitate istorica: in plamada spirituala a romanului, crestinismul este una din componentele fundamentale: crestinarea s-a asociat cu etnogeneza noastra. Reluarea practicilor staliniste este inca un semn al gravei crize in care se zbate societatea romaneasca. Apelul la valorile crestine ar putea fi un mijloc de salvare.”

Academician Augustin Buzura: Valorile universale trebuie sa ramana la locul lor

“Va rog sa ma adugati la lista celor care se impotrivesc deciziei gresite a CNCD. Valorile universale, valorile crestine, valorile romanesti trebuie sa ramana la locul lor, acolo unde sunt dorite de majoritatea absoluta a romanilor.”

Radu Varia, istoric de arta: Sa nu ne abandonam identitatea

“Occidentul din care facem parte este in declin nu din cauza fortei altora ci din cauza abandonarii propriei identitati. Acelasi lucru nu trebuie sa ni se intample si noua”.


Mariana Nicolesco, soprana, Membru de Onoare al Academiei Romane, Artist UNESCO pentru Pace

“Cea mai limpede definitie a situatiei a fost data, cred, de Radu Varia, spunand ca Occidentul, din care facem parte, e in declin nu din cauza fortei altora ci pentru ca abdica de la propria identitate. Timpurile profane pe care le traim au ruinat traditiile, au degradat valorile religioase, etica, morala, estetica, familia, scoala. Nu putem continua astfel. Nu cred ca prezenta icoanelor in scoli este, in sine, cel mai important lucru. Cred ca cel mai important e ce vor invata copiii despre semnificatia lor, despre sacralitate, despre simbolul de umanitate, de abandon de sine, de sacrifiu, de dragoste infinita pe care au vocatia sa-l reprezinte. In acest sens, icoanele au rost in scoli.”

Dan Ciachir, scriitor

“Problema statului laic invocata de CNCD cade. Si pana la venirea comunistilor statul era laic, dar erau icoane in scoli. Comunistii le-au scos. Acelasi lucru vor sa faca si acesti oameni. In toata Europa, ca si la noi, icoanele si crucile sunt mai mult decat simboluri religioase, sunt simboluri culturale care apartin acelor popoare. In ’49 rusii ne-au scos icoanele iar acum, in numele UE, se incearca iarasi acelasi lucru. Ideea ca o icoana influenteaza negativ este un sofism ieftin. Este cumplit ca un profesor sa compare o opera de arta, cum este icoana, cu fotografia unui dement ca Ceausescu. Daca il frustreaza prezenta unei opere de arta inseamna ca are un dezechilibru psihic si ar trebui sa fie dus la psihiatru. Ii recomand sa mearga la doctorul Tudose ( medic psihiatru n.n.) pentru a se trata”.

Alex Mihai Stoenescu, istoric: Demersul CNCD este exagerat

“Cred ca demersul CNCD este exagerat. Romania ofera toate posibiltatile si conditiile pentru practicarea cultelor religioase in deplina libertate. Dar Romania este un stat crestin si pentru educatia copiilor nostri, fie ei ortodcsi, catolici sau reformati, e bine ca aceste simboluri care sunt protectoare sa nu lipseasca din scoli. In al doilea rand, icoana are si o semnificatie culturala de natura istorica pentru ca noi ne-am format ca popor si am supravietuit ca natiune in primul rand prin intermediul credintei crestine. Faptul ca ne integram in Europa nu presupune si pierderea acestei traditii sau a portilor constitutive ale identitatii nationale.”

Postat in atitudini | 4 Comentarii »

4 Responses

 1. Diana Says:

  Imi pare rau ca a trebuit sa se ajunga la asa ceva dupa atatia ani de comunsim in care libertatea ne-a fost ingradita. Acum se considera ca avem un regim democratic si ca aderam la o Uniune Europeana libera in care domina prosperitatea. Atunci cine ne impiedica sa le lasam acolo unde sunt, sa ne inchinam lui Dumnezeu asa cum a facut-o pana acum?
  poate ca putini stiu ca Icoana este o fereastra spre cer, adica legatura dintre noi si Dumnezeu.
  Dupa cum se vede nu aderam la o Uniune Europeana libera, ci la o Uniune Europeana a desfranarii, a superficialitatii, a homosexualitatii etc…aceata este libertatea pe care ne-o dorim?Acesta este stilul de viata pe care dorim sa il avem?
  De ce sa renuntam de bunavoie la identitatea noastra, la faptul ca neamul nostru s-a nascut crestin?

 2. Bistrian Simion-preot Says:

  Mari popoare ca asirienii, babilonienii, creatori de intinse imperii au pierit dupa ce au renuntat la ceea ce ii individualiza si ii facuse mari: credinta stramosilor; in schimb evreii, un popor mic pe care toti cei mentionati l-au robit le-a supravetuit.De ce?datarita nerenuntarii la ceea ce ii identifica ca neam in fata lumii si a Lui Dumnezeu:credinta stramosilor.Cei ce se ocupa cu lupta impotriva icoanelor, lupta de fapt pentru pieirea neamului romanesc, caci un popor fara credinta care l-a format ,este un popor care piere!Sa ne fereasca Dumnezeu sa fim groparii propiului nostru neam, taindu-i sursa de oxigen care l-a facut sa FIE, in mod miraculos, in cursul anilor:CREDINTA ORTODOXA.

 3. Ioan Arnautu Says:

  Sunt la curent cu disputele privind icoanele din scoli. Am o parere rezervata daca pot spune asa. Pe de o parte prezenta icoanelor in scoli este motivata de numarul majoritar al credinciosilor ortodocsi si mi se pare o gandire ofensiva. Pe de alta parte decizia CNCD invoca dreptul copilului la neagresiune confesionala, intr-o scoala sustinuta de fondurile unui stat laic. De aceea cred ca cel mai bine ar fi ca simbolurile noastre ortodoxe sa fie afisate intr-adevar la orele de religie. Am scuti profanarea lor de promiscuitatea actuala din scoli, de injuraturi, etc. La orele de religie este un mediu prielnic pentru ca icoana sa transmita mesajul sau haric tacut. Inteleg astfel decizia CNCD si nu ma deranjeaza deloc. In felul acesta am continua sa fim prezenti in scoli, dar intr-un cadru institutional legitim. Acum este dubioasa incercarea de a ,,forta” ramanerea icoanelor. Cat de mult contribuie simbolurile religioase din scoli la scaderea sinuciderii elevilor, a pornografiei si alte racile?? In plus, nu castigam absolut NIMIC daca raman icoanele in scoli. Dar pierdem sigur.

 4. susana Says:

  ,,Totusi acelor persoane care VOR ridica mainile sus pentru a lua icoanele de pe pereti ,,OARE NU LI/E FRICA CA O SA LI SE USUCE MAINILE,,????

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web