Search

Patru organizatii profesionale ale jurnalistilor cer pastrarea simbolurilor religioase in scoli

23/11/2006

Au aderat la petitia pentru pastrarea simbolurilor religioase in scoli patru organizatii profesionale ale jurnalistilor:

-Uniunea Sindicala MediaSind, Membru cu drepturi depline al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, prin Presedinte Cristi Godinac
-Societatea Ziaristilor din Romania – Federatia Sindicatelor din Intreaga Presa, prin Prim-vicepresedinte Radu Sorescu
-Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, prin presedinte prof. dr. Mihai Miron
-Sindicatul Jurnalistilor Profesionisti MEDIA – Maramures, prin presedinte Ioan Romeo Rosiianu

Iata mai jos comunicatul MediaSind:

Uniunea Sindicala MediaSind
Organizatie sindicala reprezentativa pentru ramura mass-media – Membru cu drepturi depline al Federatiei Internationale a Jurnalistilor

Str. W. Maracineanu, Nr. 1-3, Sector 1, Bucuresti, Tel/fax: (+4) 021 314 33 36; (+4) 021 314 33 52 www.mediasind.ro
Nr. 204 / 22 Noiembrie 2006

NU SCOATETI ICOANELE DIN SCOLI!

Uniunea Sindicala MediaSind, membra cu drepturi depline a Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Societatea Ziaristilor din Romania – Federatia Sindicatelor din Intreaga Presa sustin in totalitate demersul Asociatia Civic Media si al Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios si apreciaza ca decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, prin care se solicita eliminarea simbolurilor religioase din scoli, reprezinta o grava incalcare a dreptului la libertatea de exprimare.


Declaratia Universala a Drepturilor Omului proclama la articolul 18 “dreptul la libertatea de gandire, de constiinta si de religie (…) precum si libertatea de a-si manifesta religia sau credinta, fie singur, fie impreuna cu altii, atat in public cat si in particular, prin invatamant, practici, cult, cat si prin indeplinirea de ritualuri”.

La articolul 28 al Declaratiei se afirma: “In exercitarea drepturilor si libertatilor sale, fiecare om este supus numai ingradirilor stabilite prin lege, exclusiv in scopul de a asigura cuvenita recunoastere si respectare a drepturilor si libertatilor altora si ca sa fie satisfacute justele cerinte ale moralei, ordinii publice si bunastarii generale intr-o societate democratica”. Morala publica a Romaniei democratice este cea crestina, bazata pe drepturile suverane ale poporului majoritar crestin si care, conform specificului tolerantei ortodoxe, accepta alaturi de el toate celalalte confesiuni recunoscute.

Atata vreme cat Declaratia Universala a Drepturilor Omului, in calitate de cel mai inalt act care protejeaza drepturile oamenilor din aceasta lume, proclama libertatea de manifestare a religiei si credintei, consideram decizia CNCD ca fiind una abuziva. Mai mult, libertatea de manifestare a religiei nu poate fi conceputa fara celelalte libertati ale omului, printre care se numara si libertatea de exprimare – conditia esentiala pentru activitatea jurnalistica.

Avand in vedere cele aratate mai sus organizatiile asociate in cadrul Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios protesteaza cu vehementa fata de discriminarea majoritatii credincioase din Romania, peste 20.000.000 de romani, in favoarea unei minoritati ateiste, si considera acest act anti-democratic si cu iz totalitarist.

Nu trebuie neglijat faptul ca valorile si simbolurile religioase au contribuit la formarea culturii si civilizatiei Europei din care facem parte integranta si, in cazul Romaniei, crestinismul este un fundament al poporului roman. Extragerea cu forta a Semilunei, stelei lui David, Crucii si Icoanelor din viata copiilor nostri constituie un grav abuz la adresa lor si a vointei comunitatilor religioase locale si aminteste de practicile comunist-ateiste desfiintate dupa 45 de ani de dictatura prin martiriul tinerilor din decembrie 1989.

Exemplele europene in materie, din Marea Britanie, Italia sau Grecia, arata in mod categoric ca o decizie ca cea impusa de CNCD nu este realista, agreata si dreapta si creaza conflicte – posibil deliberat – in interiorul societatii. Mai mult, Grecia, tara membra a Uniunii Europene din 1981 si a familiei ortodoxe de 2000 de ani, unde simbolurile religioase sunt respectate in toate institutiile publice, inclusiv in cele de invatamant, a fost clasata anul acesta de reputata Economist Intelligence Unit in randul primelor “democratii complete” ale lumii.

Facem Apel la Parlamentul Romaniei, Guvernul Romaniei si Ministerul Educatiei si Cercetarii sa tina cont de drepturile majoritatii credincioase a Romaniei asa cum sunt stipulate ele in Constitutia Romaniei si Declaratia Universala a Drepturilor Omului si cerem sindicatelor din Invatamant sa ni se alature la acest protest si avertisment, totodata, adresat autoritatilor.

Solicitam confratilor din invatamant sa comunice profesorilor ca Icoanele si Crucifixele raman in Scoli, conform vointei majoritatii credincoase a Romaniei.

In vederea exprimarii adeziunilor la Coalitia pentru respectarea sentimentului religios semnati on-line la adresa www.civicmedia.ro.

Uniunea Sindicala MediaSind, Presedinte Cristi Godinac
Societatea Ziaristilor din Romania – Federatia Sindicatelor din Intreaga Presa, Prim vicepresedinte Radu Sorescu
Asociatia Civic Media, Coordonator Victor Roncea

Postat in atitudini | 3 Comentarii »

3 Responses

  1. Oana Iorga Says:

    Solicit confratilor din invatamant sa comunice profesorilor ca Icoanele si Crucifixele raman in Scoli, conform vointei majoritatii credincoase a Romaniei.

  2. Statie Ecaterina Says:

    ce aveti cu sfintele icoane ?dece vreti sa le indepartati din scoli .Voi cei din invatamint nu sunteti credinciosi?Acum cind sunteti la putere nu mai aveti nevoie de credinta.Icoanele trebuie sa ramina in scoli conform vointei credinciosilor Romini

  3. pocovnicu mihaela Says:

    sunt mai mult decit 100% deacord sa se pastreze icoanele in scoli,este cel mai scump simbol ce dorim sa-l pastram pt. legatura si respectul ce-L purtam fata de DUMNEZEU si dorim ca legatura aceasta sa o poata pastra si copiii nostri.cei ce vor sa ne strice acest obicei ,ce cu greu l-am cistigat dupa revolutie.tine-ti cont cei ce vreti sa nu mai fie icoanele in scoli ve-ti fi f. rau pedepsiti,ve-ti plati cu virf si indesat.multumesc pt. ca nea-ti dat ocazia sa ne spunem opinia.DOAMNE AjUTA!

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web