Search

CNCD scoate icoanele din scoli

21/11/2006

COMUNICAT DE PRESÄ‚
BUCURESTI, 21.11.2006

Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a analizat petitia domnului Emil Moise, profesor de filosofie din Buzau, avand ca obiect doua capete de cerere:

 • Retragerea simbolurilor religioase de pe peretii publici ai cancelariilor, holulilor si salilor de clasa din Liceul de Arta „Margareta Sterian”;
 • Retragerea simbolurilor religioase din institutiile de invatamant public din Romania.

Petentul considera ca afisarea simbolurilor religioase pe peretii unitatilor publice de invatamant constituie o discriminare impotriva persoanelor atee, agnostice, indiferente sau de alta confesiune decat aceea careia ii apartin simbolurile religioase.

Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a audiat partile din aceasta speta in data de 14.11.2006, la sediul institutiei, urmand ca astazi sa se pronunte, dupa deliberari.

Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii s-a pronuntat dupa cum urmeaza:


Cu privire la primul capat de cerere, Colegiul Director a retinut Sentinta nr. 157 pronuntata in sedinta publica din data de 27 martie 2005 de catre Tribunalul Buzau si Decizia nr. 1917 pronuntata in sedinta publica din data de 20 iulie 2006 de catre Curtea de Apel Ploiesti. Astfel, instanta a considerat ca „prin existenta simbolurilor religioase pe peretii cancelariilor, holulilor si salilor de clasa din invatamant nu sunt incalcate drepturile fundamentale la libertatea de constiinta, gandire si libertatea credintelor religioase, respectiv al egalitatii in drepturi ale elevilor si nu reprezinta o situatie discriminatorie pentru fiica reclamantului, eleva la Liceul de Arta „Margareta Sterian” din Buzau, care frecventeaza orele de religie predate. Se retine ca in cazul acestei unitati de invatamant exista o situatie speciala in raport de celelalte scoli pendinte I.S.J. Buzau, intrucat majoritatea icoanelor expuse in aceasta institutie sunt lucrari elaborate de elevii liceului sub indrumarea profesorilor de specialitate, fiind considerate obiecte de arta”. Decizia Curtii de Apel Ploiesti este definitiva si irevocabila. ÃŽn consecinta, Colegiul Director nu se pronunta, respectand principiul autoritatii de lucru judecat.

Cu privire la cel de-al doilea capat de cerere, Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a decis sa recomande Ministerului Educatiei si Cercetarii elaborarea si implementarea unei norme interne (circulara, instructiune), intr-un timp rezonabil, prin care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in institutiile de invatamant public. Aceasta norma interna trebuie sa se fundamenteze pe urmatoarele principii:

 • sa asigure exercitarea dreptului la invatatura si accesul la cultura in conditii de egalitate;
 • sa respecte dreptul parintilor de a asigura educatia copiilor potrivit convingerilor lor religioase si filosofice;
 • sa respecte caracterul laic al statului si autonomia cultelor;
 • sa asigure libertatea de religie, constiinta si convingeri a tuturor copiilor in conditii de egalitate;
 • sa afiseze simbolurile religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamantului religios.

Hotararea Colegiului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii va fi elaborata, motivata si comunicata in termenul legal de 15 zile de la adoptare. Hotararea poate fi atacata in termen de 30 de zile la autoritatea emitenta potrivit art. 7 alin. 1 din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ.

Postat in stiri | 16 Comentarii »

16 Responses

 1. valentina chirila Says:

  nu doresc a se scoate icoanele din scolii.

 2. FILIMON CORNEL Says:

  NU SUNT DE ACORD CU SCOATEREA ICOANELOR DIN SCOLILOR DIN ROMANIA .TREBUIE SA FIE MACAR O ICOANA IN CLASA SI IN SCOLI

 3. Alex Says:

  E o aberatie. Icoanele sa ramana la locul lor!
  As vrea sa vad si eu copilul ala maltratat de icoanele din clasa.
  Ma intreb daca profesorul ala care s-a aratat lezat de prezenta icoanelor a trecut pe la un psihiatru….

 4. tugui sorin Says:

  Noi nu am avut sansa de a avea in clase, icoane. Nu am avut posibilitatea de a alege, decat atunci cand necazurile ne-au coplesit. Cred cu tarie ca generatiile actuale de copii, copiii nostri, trebuie sa aibe posibilitatea de a-si alege liber, profilul spiritual si sansa de a convietui in comuniune cu Dumnezeu. Iar noi, ingrijitorii acestor flori, fie ca suntem parinti sau profesori, avem datoria de a le oferi toate conditiile (inclusiv sfinte icoane in clase si scoli) pentru a-i determina sa aleaga singuri un drum sau altul. Nu ne este permis sa-i privam de o alegere, indicandu-le doar o singura optiune: ateismul.

 5. catalin Says:

  Intr-o societate democratica, cum se pretinde a fi in Romania, majoritatea decide. Avand in vedere ca in Romania mai mult de 90% din populatie este ortodoxa, icoanele trebuie sa ramana in scoli. In fond fiecare le trateaza, dupa credinta lui, cum doreste: ca icoana sfanta, ca tablou, ignorata, ca opera de arta, etc.

 6. mish1a Says:

  frate moise ,daca te deranjaza faptul ca vezi poze cu alti frati ai mei pe care eu ii cinstesc(icoane cu sfinti ),atunci poate ca te deranjaza si mirosul cozonacului facut de bunica mea cand treci prin dreptul casei mele ,sau poate ca o sa imi reclami copii daca vor dori sa ciocneasca oua rosii cu colegi de clasa …
  sa fim seriosi ..e absurd …: si tu ai crescut cu cozonaci si oua rosii ,nu renunta la ele asa usor : te va condamna copilul tau ca ii rapesti asta ..
  si daca tot mai doresti sa o faci, ce ii vei da in schimb…

 7. Cojan Profira Says:

  in timpul comunismului nu exista Dumnezeu,icoane,biserica in educatia
  scolara; ba mai mult,si parintii nostri- ai celor care am copilarit atunci
  erau obligati,constransi sa uite ce au invatat de la parintii lor; unii chiar au reusit si rezultatele se vad astazi :lipsa respectului de sine,de aproapele,egoism feroce,dezmat,e.t.c. “Dumnezeu a murit deci omul este dumnezeu si poate sa faca absolut tot ce doreste “- nimic nu-l va mai opri.Dupa 89 s-a incercat un apel timid ,zic eu, la credinta,la adevarata noastra comoara care este credinta Ortodoxa si pe genunchii carea am mers prin vremurile istoriei noastre vitrege! Acum trebuie sa o uitam iarasi ca sa fim “democrati”. DOMNILOR, inaintati intr-un nihilism absolut si care ne duce implacabil la implinirea Scripturilor -marea apostazie,adica la lepadarea de Dumnezeu de buna voie !!!!!!!! si bine nu va mai avea cum sa fie.

 8. AntiEmilMoise Says:

  Eu propun sa mai punem cite o icoana pe linga cele prezente si sa mai batem un cui in perete si de el sa il agatam pe Moses Emil(og)!!!
  La mine la scoala deja s-au comandat de catre copii foarte multe icoane pe care vor sa le aseze peste tot in scoala…cit mai multe…dati-va seama…fiecare copil vrea sa vina cu cte o icoana…la citi copii sunt…peste 1700..ehe…il asteptam pe Mr Moses…la noi…sa vedem cum maore de necaz…insa sa aiba grija ca de ceva vreme am inceput sa si tamiiem ca nu se stie cind apare…!!!

 9. MARINA Says:

  TREZESTE’-TE ROMÂNIE, ÃŽNAINTE DE A FI PREA TÂRZIU! CHIAR AÅžA AM AJUNS, SÄ‚ CONSIDERÄ‚M NOCIVE ICOANELE? BINE CÄ‚ NU PROTESTEAZÄ‚ NUMENI PT MATERIALELE PORNOGRAFICE CARE SUNT AFISATE FÄ‚RÄ‚ RUSINE PESTE TOT! IN CURÂND VOR APÄ‚REA SI PRIN SCOLI, SI OARE VA INTERVENI CINEVA? (CINE INTEVINE PT TOATE FILMELE CARE SUNT DATE LA ORE DE MAXIMÄ‚ AUDIENTÄ‚, SI PE CARE LE POT VEDEA COPIII NOSTRI FÄ‚RÄ‚ GRIJÄ‚? CNA – UL CAM INCHIDE OCHII!)
  E ABERANT SÄ‚ PRETINZI CÄ‚ SFINTELE ICOANE LEZEAZÄ‚! CRED CÄ‚ I-AU TREZIT ACESTUI DOMN CONSTIINTA SI ASTA L-A DERANJAT! DOAMNE NU NE LÄ‚SA!
  VOM ZICE IN CURÂND CA AMERICANII: “PREDAREA RELIGIEI IN SCOLI E CEVA NOCIV CARE POATE DUCE LA COMPORTAMENTE DEVIANTE CA ALE MUSULMANILOR!” OARE DE RELIGIE TREBUIE SÄ‚ NE FERIM? ASTA ESTE PROTECTIA PE CARE TREBUIE SÄ‚ O OFERIM COPIILOR?
  DUMNEZEU SÄ‚ ÃŽI IERTE PE TOTI CEI PÄ‚RTAÅžI LA ACEASTÄ‚ NELEGIUIRE SI SÄ‚ LE DEA INTELEPCIUNE!
  DOAMNE AJUTÄ‚!

 10. Lucian Lazar, profesor Says:

  Sunt impotriva retragerii icoanelor din scoli! Domnul Moisiu, prin filosofia lui de viata nu este decat un neinitiat, nu se poate pretinde scoli, pe motivul “egalitatii in drepturi” ca de ar fi astfel, atunci 25 de elevi ortodocsi dintr-o clasa. au dreptul la simbolul lor religios, mai mult decat cei 2-3 elevi de alta confesiune….
  Un sfat pentru acest profesor de “filosofie” – daca sunteti intr-adevar profesor de filosofie, ar trebui sa stiti ca viata nu o puteti reduce la drepturi si obligatii, fie ele de orcice natura… Mai studiati… Ca parinte va inteleg indignarea fiicei dvs, dar daca ati dat in mintea ei… ma abtin.

 11. Mihaela Says:

  Nu sunt de acord cu scoaterea icoanelor din clase
  Eu si colegii mei ne rugam inainte de ore si de lucrari …………acu unde o sa ne mai rugam ? Domnul ne va ajuta sa trecem si peste asta !

 12. sava Says:

  S-au rezolvat toate problemele din tara asta si nu ne ramane decat sa scoatem icoanele din clase … Rusine sa le fie celor care s-au gandit la acest lucru !! Sunt atat de multe de spus pe aceasta tema …
  ..unde nu-i nici Dumnezeu nu cere !

 13. madalina Says:

  eu sunt doar o eleva…la mine in clasa sunt icoane,iar atunci cand profesorul de pedagogie ne-a intrebat ce parere avem despre scoaterea icoanelor din clasa toti am fost revoltati.s-au gasit si motive pro dar si contra.la scoala elevii pot fi de diferite religii si fiecare ar putea sa aduca in clasa cate un simbol specific si atunci ar fi o mare neintelegere din cauza opiniilor diferite,dar sunt diferite cai prin care pot fi evitate acestea.dar sa spui la om sa-si scoate icoanele din casa?????nimeni nu a fost de acord cu acest lucru!!!icoana este o traditie si nimeni nu va renunta la acesta!!!!este o mare rusina pt cei care s-au gandit la acest lucru!!!

 14. Catalin Says:

  Faptul ca Moise sustine ca icoana provoaca o lezare a libertatii individului, ca se impune asupra libertatii de gandire a elevului arata ca el este iconoclast. Icoana nu afecteaza, nu constrange libertatea de gandire a elevului. Pozitia sa iconoclasta vine mai curand din frica pedepsei pentru actiunile sale indraznete si eretice.

 15. georgeta Says:

  Nu sunt deacord cu scoaterea icoanelor din scoli .

 16. alex Says:

  spuneti da–icoanelor in scoli

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web