Search

Civic Media contesta categoric decizia CNCD anti-religie

21/11/2006

Asociatia Civic Media, impreuna cu alte zeci de organizatii si sute de personalitati care au semnat intr-o singura zi Apelul nostru, contesta decisia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii in cazul Emil Moise si constata neplacut ca aceasta hotarare este data, cu repeziciune, chiar in ziua de sarbatoare Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.

CNCD recomanda Ministerului Educatiei si Cercetarii – dar cu titlu obligatoriu – sa dispuna interzicerea afisarii Semilunei, stelei lui David sau Crucii si Icoanelor in institutiile de invatamant. Concret, CNCD afirma ca MEC trebuie sa elaboreze o reglementare prin care sa dispuna afisarea „simbolurilor religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamantului religios”.

Consideram ca prin aceasta decizie sunt discriminate drepturile majoritatii credincioase din Romania si vom ataca decizia CNCD in termenul legal, potrivit art 7 alin 1 din Legea nr 554/2004 a conteciosului administrativ (Petitia ACM aici). Desi presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a afirmat in conferinta sa de presa de astazi ca a studiat si jurisprudenta Italiei pentru acest caz, de fapt CNCD nu a tinut cont tocmai de decizia Curtii Supreme de Justitie a Italiei intr-o situatie similara. Astfel, la data de 15 februarie 2006 Curtea Suprema de Justitie a Italiei a respins solicitarea de eliminare a crucifixului din scolile publice argumentand ca acesta reprezinta un simbol al valorilor crestine care stau la baza societatii. Judecatorii italieni au subliniat faptul ca crucifixul simbolizeaza „valorile care inspira si stau la baza Constitutiei noastre, a modului nostru de viata pasnic”. „Din acest punct de vedere crucifixul poate avea o functie simbolica si educationala, indiferent de religia elevilorâ”.

Solicitam Ministerului Educatiei si Cercetarii si sindicatelor din Invatamant sa ia in considerare argumentele expuse in Apelul societatii civile si sustinute de un numar important de organizatii si personalitati ale Romaniei si sa tina cont de faptul ca Crucea este parte integranta a Stemei Romaniei.

Totodata, ne aratam disponibilitatea de a obtine pentru domnul Emil Moise si celalalte persoane care se simt lezate de simbolurile iubirii si credintei cate o bursa de studiu indelungata in Coreea de Nord, unde sigur nu vor fi lezati de simboluri religioase.

Asociatia Civic Media
21.11.2006

Postat in actiuni | 6 Comentarii »

6 Responses

 1. SPIRIDON MIHAELA Says:

  NU EXISTA NICI O BAZA REALA DE SUSTINERE A ACESTEI HOTARARI. LA NOI IN TARA NU EXISTA CONFLICTE DE NATURA RELIGIOASA! CU SIGURANTA ACEASTA HOTARARE LE VA INITIA! UITAM CA DATORITA INTRODUCERII RELIGIEI IN SCOALA S-AU IMBUNATATIT CONSIDERABIL RELATIILE DINTRE DIFERITELE CONFESIUNI RELIGIOASE, UITAM CA DATORITA UNEI ICOANE SAU A UNEI SFINTE CRUCI ELEVII ISI ADUC AMINTE CA AU CONSTIINTA SI NU SE OMOARA IN SCOLI, CA IN STRAINATATE…ASA VREM SA AJUNGEM IN EUROPA?
  NICI O LEGE NU POATE OPRI MAI MULT UN OM DECAT PROPRIA SA CONSTIINTA, IAR HRANA CONSTIINTEI ESTE DUMNEZEU…DACA O SA IL ALUNGAM DIN SCOLI, VAI DE GENERATIILE VIITOARE!
  COPII VOR ASA CEVA? PARINTII VOR ASA CEVA? SUNT PROFESOR DE RELIGIE SI NICIODATA NU S-A PLANS NICI UN ELEV DE ALTA CONFESIUNE DIN CAUZA SIMBOLURILOR RELIGIOASE, CARE SA FIM SINCERI FAC PARTE DIN ACEEEASI ISTORIE RELIGIOASA A TUTUROR CRESTINILOR, INDIFERENT DE CONFESIUNEA DIN CARE FAC PARTE.
  II INVATAM PE COPII LA SCOALA SA II RESPECTE PE TOTI CEILALTI SI SA II IUBEASCA INDIFERENT DE CE RELIGIE SUNT…CINE EMITE ASTFEL DE PROPUNERI DE CE NU SE DEPLASEAZA IN SCOLI SA VADA CARE ESTE SITUATIA?CARE ESTE PAREREA ELEVILOR?ELEVII DE LICEU MI-AU PROPUS ASTAZI SA IESIM IN STRADA.ASTA E RASPUNSUL TINERILOR!
  UITAM…DEASEMENEA BINEINTELES…CA FARA RELIGIE SI SIMBOLURI RELIGIOASE…NU AM FI AVUT NICI ISTORIE NICI LITERATURA NICI DEMNITATE SI IDENTITATE NATIONALA? PRIMELE SCOLI LA NOI IN TARA AU LUAT NASTERE IN SANUL BISERICII , PRIMELE CARTI AU AVUT CONTINUT RELIGIOS, SUNTEM UN POPOR CRESTIN SI AM APARAT ACEST LUCRU SUTE DE ANI. CE MOTIV AVEM SA NE FIE RUSINE ACUM CU PROPRIA CREDINTA? PE CINE DISCRIMINAM?
  GRECIA FACE PARTE DIN U.E INSA SI-A PASTRAT TOATE DREPTURILE RELIGIOASE. CARE ESTE MOTIVATIA ACESTEI PROPUNERI DE FAPT? CE ESTE ACEASTA…CENZURA? O NOUA FORMA DE COMUNISM? CE URMEAZA?INTERZICEREA SARBATORILOR RELIGIOASE?…..
  AR TREBUI REVIZUITA ATUNCI DEFINITIA DEMOCRATIEI…NU O MANA DE OAMENI MANATI DE INTERESE PERSONALE SI ORBITI DE PUTEREA BANULUI CONDUC O TARA..CI POPORUL..! OARE NOUA GUVERNARE MAI VREA O REVOLUTIE? NU AVEM SUFICIENTE PROBLEME CARE NE DEZBINA TARA?
  UN OM POLITIC INTELIGENT AR CAUTA SPRIJINUL BISIERICII PENTRU CA OAMENII NU SE DUC NICI JUMATATE LA VOT, INSA BISERICILE SUNT PLINE. OMUL POATE TRAI FARA HRANA DESTULA SI FARA SATISFACTII, PUTEM RABDA CORUPTIE SI LIPSURI…DAR FARA RELIGIE SI FARA SPERANTA ROMANII NU POT TRAI NICIODATA!
  NU NI-L LUATI PE DUMNEZEU!

 2. florin caragiu Says:

  Scoaterea simbolurilor religioase din scoli este un regretabil atac la identitatea cultural-religioasa a neamului. Oare s-ar putea cere scoaterea steagului sau insemnelor nationale din institutiile publice pe motiv ca lezeaza minoritatile? Oare am putea cere retragerea oricaror insemne romanesti, sau a studiului culturii romane pe motiv ca lezeaza minoritatile? Este o falsa problema. Atata vreme cat simbolurile religioase nu au nimic ofensiv, in sensul incitarii la discriminare, ci reprezinta ethosul unei comunitati sau neam, valorile ei cu care participa la dialogul intercultural, ele ajuta chiar la echilibrul respectivei comunitati, la respectarea dreptului minoritatilor. Teologia, religia nu pot fi expulzate din cultura si identitatea neamului romanesc, ci o reprezinta in cel mai adanc sens. Pierderea de catre un neam a constiintei propriei identitati rememorate prin simbolurile religioase este cea care de regula duce la crize identitare, conflicte si tulburari fara sfarsit. Fara icoana, fara simboluri religioase, vom avea ca reper, pe undeva, nimicul, vidul, zidul gol al sfasietoarei lipse de comunicare. Dreptul majoritatii nu poate fi calcat in picioare, mai ales ca este vorba despre o afirmare a identitatii si valorilor unui neam, prin care ne deschidem spre comunicarea cu toate celelalte valori, si nu despre o ingradire. Drepturile minoritatilor nu includ desfiintarea si exprimarea publica ethosului comunitar al majoritatii. Simbolurile crestine precum crucea si icoana, nu incita in nici un fel la discriminarea minoritatilor, ci invita in cel mai inalt sens la iubire, dialog, respect fata de omul creat dupa chipul lui Dumnezeu, fata de darul inalienabil al alegerii libere dat oricarui om. Retragerea simbolurilor religioase este, dimpotriva, o discriminare a majoritatii si o lezare a dreptului de afirmare a identitatii acestui neam.

 3. agape daniel Says:

  icoana crestina este fereastra catre Dumnezeu, suntem crestini si trebuie sa avem aceasta fereastra. Dumnezeu este iubire , iar iubirea se regaseste in aceasta fereatra care este icoana. Afi roman inseamna a fi crestin iar a fi crestin inseamna a cinsti orice insemn religios.Daca acest Moise s-ar regasi cu aceste idei in lumea musulmana ar fi fost ” EDUCAT” si cu siguranta nu s-ar mai fi simtit lezat.

 4. nicoeta claudia Says:

  cum e oare cu putinta sa se intample asa ceva/ e greu de spus oare credinta in aceste vremi de rastriste ne este pusa la incercare.credinta noastra a romanilor e puternica si de nestavilit am crdinta ca acest lucru nu va tine mult cu mult respect ,nicoleta claudia

 5. Ispas Viorica Says:

  Sunt studenta, inca nu sunt mamica, dar sunt constienta cat de important este ca toti copii sa aibe in sala de curs icoane. Nu stiu cu ce ar deranja pe cineva cu ceva, dar stiu ca am inceput sa traim vremurile despre care de vorbeste Hristos…Cand tot ce este legat de El se pune in potriva Lui.Icoane pentru cei aflati in formare inseamna un al doilea parinte…care poate sa-i certe sau sa-i atraga atentia atunci cand greseste. Probabil ca domnii din Parlament vor sa aiba copii rationali, destepti, dar cand vor creste mari isi vor trata parintii exact cum scoala fara de Dumnezeu – Icoane i-a tratat pe ei: rational, pentru ca dragostea pe care ar fi putut sa o aibe NU EXISTA. Omul fara dragoste nu este OM. Icoanele pot fi TOTUL in VIATA unui OM, chiar daca nu este prea INVATAT, care stie ca atunci cand greseste e ceva in neregula prinvind la Icoana unui anumit Sfant si se CAIESTE. Cuvintele noastre poate nu inseamna nimic, pentru ce-i aflati impotriva, dar trebuie SA LUPTAM SA-L MARTURISIM PE HRISTOS PANA LA CAPAT. DOMNUL sa ne AJUTE !

 6. Lazy Says:

  Lasati icoanele pe pereti!

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web