Search

Personalitati pentru icoane (I)

21/11/2006

Dr. Artur Silvestri, scriitor, presedinte Asociatia Romana pentru Patrimoniu si Asociatia Scriitorilor Crestini din Romania

“Opinia mea este aceasta, pe care o declar lamurit si imediat: Semnez pentru pastrarea icoanelor in scolile romanesti si indemn pe toti cei ce simt romaneste, organizatii, asociatii, grupuri, publicatii etc. dar si persoane particulare, sa imbratiseze aceiasi atitudine ferma si nediscutabila. Explic aceasta optiune, pe scurt, in acest fel. Suntem un popor crestin; intreaga formula romaneasca de alcatuire se intemeiaza pe aceasta credinta; principiile noastre de educatie sunt datoare sa porneasca de la imperativele celor „zece porunci”; istoria noastra este constituita in jurul ideii crestine si toti cei ce au aratat ca noi, romanii, existam, suntem la „locul nostru” si, deopotriva, avem un loc in lume, au facut tot ce au facut ca „romani” si „crestini”; marturisirea noastra de credinta „nationala” insemneaza „marturisirea de credinta” crestina. Memoria noastra nu se negociaza. Acum aproape trei sute de ani, un voievod roman a fost scurtat de cap, la Stambul, impreuna cu copiii lui; toti au infruntat moartea cu barbatie. Si cu icoanele in gand.”

Dr. Napoleon Savescu, presedinte Societatea „Dacia Revival”, New York, SUA

“Semnez pentru pastrarea icoanelor in scolile romanesti si indemn pe toti cei ce simt romaneste, organizatii, asociatii, grupuri, publicatii etc. dar si persoane particulare, sa imbratiseze aceiasi atitudine ferma si nediscutabila.”

+Ambrozie, Episcop de Methoni, Grecia

“Va rog sa puneti si numele meu pe apelul pentru pastrarea icoanelor in scolile din Romania.”

Dan Culcer, scriitor, ziarist, directorul revistei “Asymetria”

“Consider petitia conceputa si semnata de profesorul Emil Moise, […]ca o manifestare tipica a mecanismelor – cu aplicare Recurenta – de subminare a identitatii cetatenilor Romaniei. In conditiile presiunii de uniformizare la care suntem supusi cu totii, se lucreaza cu sofisme care se vor pledoarii pentru combaterea discriminarii, dar care capata un caracter de incitare la razboi civil. Unei majoritatii i se opune o minoritate, asa-zisa ‘societate civila’, care inventeaza teme de ‘comunicare’ prin care isi motiveaza existenta, consumind banul public si vrind sa dea impresia ca participa la construirea unei societati democratice. In realitate, prin actiunile de dizolvare a identitatii, acesti iresponsabili, care sunt doar interpreti de texte, -iar nu analisti ai realului, nu constructori de proiecte sociale rezistente-, contribuie prosteste la dizolvarea deja slabitelor liante identitare si sociale din lumea romaneasca.”

Alexandru Nemoianu, istoric, scriitor, SUA

“Meritul acestui apel nu mai trebuie comentat se impune de la sine. In acelasi timp, este limpede cine sta in spatele ‘relelor’. Sub masca pan-europenismului se ascunde fata hada a sarpelui celui batran. Cautati sa fiti calmi si sa nu aveti indoiala. ‘Cu noi este Dumnezeu'”.

Lucia Olaru Nenati, scriitor

“Multe se pot face si s-au facut, din pacate, in acesti ani ai trecerii dintre milenii, incit doar privind comparativ in urma poti vedea si cele ce s-au schimbat in bine, multe si importante – libertatea cuvintului si a credintei – dar si in rau, prea multe ca sa le putem macar inventaria. Dar cred ca exista si lucruri care pur si simplu, nu se pot face. Iar unul dintre acestea este dezghiocarea sufletului nostru etnic de invelisul sau natural de credinta. Impreuna fac o entitate unica si indivizibila, asemanatoare cu alte tipuri de religie crestina dar totusi diferita, specifica, organica tipului nostru de suflet etnic, sau asa cum, atit de adevarat a intuit martirul Nichifor Crainic atunci cind a scris eseul sau ‘Iisus in tara mea’ in care a decelat cu finete patrunzatoare specificul aparte al acestei cromatici a crestinismului romanesc.”

Postat in atitudini | 8 Comentarii »

8 Responses

 1. Hodonsky Constantina Says:

  Romanii din strainatate duc dorul sentimentului de sfintenie pe care il au in fata unei icoane ortodoxe autentice, pe care cand o primesc o privesc de parca L-ar primi pe Dumnezeu, icoane pe care catolicii incearca sa le copieze pentru ca le apreciaza evident mai mult decat o fac cei din Romania, o icoana ortodoxa in Germania costa de la 70 de euro in sus, si se vand…este evident ca cine cere astfel de lucruri nu merge nici pe principii rationale si nici de buna credinta…ce facem? iar suntem tolerati in propria tara? ne trebuie cumva semnaturi pentru propria identitate?chiar si acasa?nu este de ajuns ca in exterior suntem priviti ca niste paria?
  Istoria se repeta…din nou se pune problema religioasa, pe care incearca sa o prezinte ca fiind una insignifianta…de ce atunci atata indarjire impotriva?

 2. ionut ciobanu, masterand în teologie Says:

  sunt ortodox si vreau sa mor ortodox.cuvantul ortodox inseamna drept-credincios de la gr.ortos=drept si doxos=credincios. Noi romanii suntem un popor de crestini ortodocsi mai ales prin faptul ca suntem increstinati de unul dintre ucenicii Mantuitorului Iisus Hristos si anume Sfantul Apostol Andrei. Unul dintre marii istorici si scriitori ai lumii Eusebiu de Cezareea spunea in scrierile sale ca atunci cand s-a facut tragerea la sorti pentru alegerea apostolilor de a propovadui Evanghelia lui Hristos in lume lui ”Toma i-a revenit India iar lui Andrei Scyţia” Este vorba despre Scyţia Minor, Dobrogea de astazi. Prin urmare suntem un popor care am primit direct de la Sfântul Apostol Andrei invaţătura de credinţă a Lui Hristos carte este Fiul Lui Dumnezeu. Asadar, toţi românii suntem datori sa ne pastrăm credinţa nestirbita si să ne aducem aportul nostru prin oprirea acestor răufăcători ai Bisericii Lui Hristos, care luptă împotriva icoanelor prin scoaterea lor din scoli si poate cu timpul si din case sau din Biserică, dar să nu uităm ca aceşti duşmani ai sfintelor icoane au fost condamnati la Sinodul VII Ecumnenic de la NICEEA din anul 787. Iubiţi creştini să nu uităm nici cuvântul Fiului Lui Dumnezeu care ne spune ca: ”Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui” Deci nu vă lăsaţi învinşi de aceşti ”lupi” îmbrăcaţi în piei de oaie.

 3. Maria-Eugenia Olaru, poetă şi scriitoare de literatură creştina Says:

  Dragi fraÅ£i creÅŸtini, atrag atenÅ£ia ca lupta împotriva icoanelor noastre creÅŸtine din ÅŸcoli, menite să ne apere copii de neÅŸtiinţă ÅŸi de falsele valori semănate cu prisosinţă de vrăjmaÅŸ, este numai o parte dintr-o luptă mai mare, pornita de pizmaÅŸul. Acesta nu ne poate vedea câştigând pas cu pas bogaÅ£ia morală, spirituală ÅŸi materială pentru care un întreg popor a consimÅ£it prin revoluÅ£ia din 1989. Istoric privind lucrurile schimbările societăţii noastre, în cei numai 16 ani de când am câştigat libertatea în faÅ£a unui regim de dictatură feroce, sunt imense. Sa nu credem ca vrajmaÅŸul a dispărut ca prin vis, ci să ne întărim în Credinţă, Nădejde ÅŸi Dragoste ca să biruim, încă o dată, încă o dată…Dumnezeu să ne ocrotească!

 4. Oana Iftime Says:

  Romanii au icoane in case, in masini, la servici, oriunde. Vezi icoane in magazine (nu cele care sunt de vanzare, ci acelea aduse de catre angajati, dintr-o pornire greu de inteles pentru militantii impotriva sacralizarii spatiului in care traim), la metrou- in cabinele de la care se cumpara cartele- pana si la internet cafe. Oriunde. Nimic mai firesc. Suntem ortodocsi, nu eretici iconoclasti, icoana face parte din viata noastra. Haideti sa initiem o campanie pentru interzicerea pastrarii fotografiilor cu sotia/sotul/copiii/alte persoane dragi, in casele noastre si/sau la servici. Bineinteles, daca am face una ca asta, s-ar spune ca nu suntem in toate mintile…Pe buna dreptate. Ar fi o cumplita, nerusinata, aberanta intruziune in sufletele oamenilor. O incercare de a suprima un tip de legatura cu cei iubiti ai lor. Dar, fratilor, icoana tot asta este, o legatura cu Dumnezeu si cu sfintii Sai, atat de dragi ortodocsilor, si mai mult decat atat. Dumnezeu este Persoana (comuniune de Persoane), sfintii Lui sunt persoane, imaginile lor au pentru omul credincios o incarcatura speciala, cu care nici macar cea a fotografiei cuiva drag, din familie nu se compara. Am si eu icoane acasa, in masina, in biroul meu de la Facultatea de biologie a Universitatii din Bucuresti- a propos de cea din urma, ar trebui sa o scot? Pana acum nu s-a declarat nimeni ofensat, macar ca uneori tin si cursuri in acea incapere, cu grupele mai mici, de la master si ca se perinda destula lume, in genere, pe acolo. As zice ca din contra, oamenilor le place sa priveasca icoana Mantuitorului, care sta sus, pe un perete altfel cu totul impersonal. Incalzeste locul, si nu doar prin cromatica (dar, repet, asta este greu de inteles pentru neoiconoclastii nostri de ocazie). Si acolo va si ramane, icoana, indiferent cine, cand si cum va exprima o opinie, recomandare sau va emite un ordin contrar. Pentru ca acela este un spatiu in care imi petrec o buna parte din viata si n-am nici un chef sa fie lipsit de binecuvantare, strain de Dumnezeu. A fost destul, pe vremea comunistilor. Acum nu mai lucreaza atei, in biroul acela, ci crestini ortodocsi.

 5. Mihaela, 32 ani Says:

  Romanii sunt ortodocsi de 2.000 de ani. ortodoxia e parte din radacinile noastre, din neamul nostru……..eu nu pot trai fara Iisus,fara Preasfanta Nascatoare,fara icoane,fara biserici. Si nimeni si nimic nu imi va schimba acest mod de viata!

 6. rusu victoria Says:

  Nu stiu de ce ar deranja niste icoane pe unii cand noi suntem un popor ortodox ar trebui mizeria in care se traieste sa-i deranjeze,cand totul este numai intr-o goana in zilele noastre ,goana dupa bani dupa averi colosale ne pierdem sufletul oameni buni lasati icoanele in pace si preocupati-va de altceva mai bun de buna starea batranilor nostri, copiilor care numai au nici o sansa astazi datorita, marilor” ganditori ai acestei societati voi nu intelegeti ca noi decat in Iisus ,Maica Domnului si biserici ne gasim linistea sufleteasca alinarea ca altfel suntem un popor de nebuni,va spune un biet suflet care pana acum nu a trait decat cinstit cu frica de Dumnezeu .Va rog mai ganditi-va si nu va mai jucati cu lucruri sfinte.

 7. Mihaela 38 anni Says:

  Ma aflu de 5 ani in Italia.Lipsa parfumului de acasa,lipsa icoanei pe pereti m-a impins sa invat a picta icoanele,asa cum se face pe la noi acasa…pictura naiva moldoveneasca.Amintiti celor care sunt impotriva icoanelor in scoli sau in sali de tribunal ca…ORTODOXIA e leaganul culturii romanesti.Dumnezeu o sa ne ajute sa razbim si impotriva astor rele.Dumnezeu sa binecuvanteze biserica ortodoxa romana si parintii ei.

 8. muntean vasile Says:

  Lupte impotriva reprezentarii icoanelor s-au dat si se vor mai da cat e lumea dar si icoanele si-au aratat de-a lungul istoriei ca sunt purtatoare de harul divin al celui pe cere le reprezinta.Insusi Mantuitorul si-a lasat imprimat chipul in stergaruli femeii Veronica care ia sters fatza in timpul calvarului si a implinit dorintza regelui Avgar imprimandu-si chipul pe sfanta mahrama. Laudat sa fie Iisus pt jertfa Sa pt noi, in veci amin.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

TRAFIC TRIPUL - Directo Web